Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarna energija je prošle godine otvorila više poslova u SAD-u od fosilnih goriva E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 22:32

Unatoč velikom rastu tržišta bušenja plina i nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, rastući sektor solarne energije je otvorio više novih poslova tokom prošle godine u Američkoj ekonomiji od nekih sektora fosilnih goriva i elektroprivreda zajedno.

Rezultati nove studije su pokazali da je Američka solarna industrija otvorila više poslova od rudarenja ugljena, bušenja za naftom i plinom, izgradnje plinovoda i proizvodnje konvencionalne energije i opskrbe zajedno. Studija koju su zajednički napravili The Solar Foundation i BW Research Partnership je pokazala da je broj zaposlenih u Američkom solarnom sektoru skočio za 22% na 173.807 poslova od studenog 2013. do studenog 2014. godine, što u sirovim brojkama znači otprilike 31.000 novo zaposlenih.

Prema Američkom uredu za statistiku zapošljavanja je pak industrija plinskog i naftnog bušenja ovorila 11.800 novih poslova od prosinca 2013. do prosinca 2014. godine, te ukupno zapošljava 216.000 ljudi, dok je rudarenje ugljena palo za 3.800 ljudi na ukupno 76.100. Izgradnja cjevovoda za plin i naftu je narasla za 8.100 poslova prošle godine na 140.700 dok su elektroprivrede uklučujući isporuku i proizvodnju iz konvencionalnih elektrana, vodoprivreda i distribucija prirodnog plina narasla za 5.000 poslova na ukupno 556.300. Fosilna goriva i elektroprivrede su otvorile više poslova samo ako se u obzir uzmu servisni poslovi.

Ovime je solarna industrija još jednom pokazala svoju moć u otvaranju poslova, te je u SAD-u narasla za 86% odnosno 81.000 novih radnih mjesta. Ako se gleda ukupni broj novih radnih mjesta, solarna industrija je otvorila skoro 1,3% svih novih poslova, odnosno svako sedamdeset i osmo novo radno mjesto.

Prema istoj studiji se ove godine očekuje još više novih radnih mjesta i to otprilike 36.000 čime bi se nadmašila prošla godina.

 

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     plin      nafta      solar      sjedinjene američke države      zapošljavanje      novi poslovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?