Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Australija tokom prošle godine instalirala više od 800 MW malih solarnih sustava E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Siječanj 2015 11:30

Dok je u Australiji tržište velikih solarnih sustava još u depresiji, mali solarni sustavi na kućama su doživjeli eksploziju. Prema podacima koje je ovaj tjedan objavio Green Energy Markets, tokom prošle godine je instalirano više od 800 MW rezidencijalnih i malih komercijalnih fotonaponskih sustava. Prosječna veličina sustava je samo 4,4 kW.

Prema točnim podacima radi se o 185.950 malih solarnih sustava čija je ukupna snaga 816,637 MW. Iako je veliki solar praktički mrtav zbog nekih regionalnih shema, nekoliko sustava je izgrađeno i to najviše u Australskom kapitalnom teritoriju (ACT) gdje je instaliran 21 MW pri čemu je predvodnik solarna elektrana Royalla koju je razvila Fotowatico Renewable Ventures. Isto tako je u Zapadnoj Australiji instalirano 11,5 MW većih sustav koji su uglavnom na krovu.

Što se tiče malih sustava najviše ih je instalirano u Queenslandu sa ukupno 33% svih instalacija, a prate je Victoria sa 21%, New South Wales sa 17%, Južna Australija sa 13% i Zapadna Australija sa 12%.

S obzirom da se mali solarni sustavi koriste za vlastitu potrošnju njihov veliki rast je  bio najodgovorniji za smanjenje električne potrošnje. Od ukupno skoro 2.100 GWh manje potrošnje, solar je bio odgovoran za 963 GWh manje potrošnje, dok je energetska efikasnost bila na drugom mjestu sa 824 GWh.

 

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     australija      soalrni sustav      fotonapon      eksplozija      prosječna veličina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?