Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Bloomberg objavio da su investicije u OIE sektor prošle godine bile 16% veće E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 09 Siječanj 2015 18:04

Svjetske investicije u projekte čiste obnovljive energije su tokom prošle godine porasle za 16% na ukupno 310 milijardi dolara i to ponajviše zbog porasta investicija u sektor vjetroelektrana u Europi i u sektor solara na svjetskoj razini.

Podaci koje je objavio Bloomberg New Energy Finance pokazuju priličan napredak u odnosu na ukupnu cifru 2013. godine koja je iznosila 268,1 milijardu dolara što je djelomično potaknuto financiranjem u iznosu od 19,4 milijardi dolara u sektoru priobalnih vjetroelektrana.

Prošlogodišnji rezultat je pet puta veći od investicija u prošlom desetljeću, ali je i 2% manji od rekordnih 317,5 miljardi dolara koji su postignuti u 2011. godini. Pojačane investicije su tokom prošle godine bile u Kini koja je rasla za 32%, u SAD-u koji je rastao 8%, te u Brazilu čiji je rast bio čak 88%. Europa je osim u sektoru priobalnih vjetroelektrana bila prilično loša, te je tamo ostvaren rast od samo 1% na 66 milijardi dolara ukupno.

Najveći udio je ostvaren financiranjem aktivom koje je bilo odgovorno za 170,7 milijardi dolara financiranja odnosno za rast od 10%. Tokom prošle godine je čak 7 priobalnih vjetroelektrana dobilo financiranje u iznosu većem od milijardu dolara, pri čemu je najveće dobio projekt priobalne vjetroelektrane Gemini u Nizozemskoj i to u iznosu od 3,8 milijardi dolara.

Osim toga je puno novaca uloženo i u solarne elektrane i u kopnene vjetroelektrane. Vodeći projekti što se tiče iznosa financiranja su bili Japanski Setouchi Mega fotonaponski projekt (1,1 miljardi doalra za 250 MW), solarna termoelektrana Xina Solar One u Južnoafričkoj Republici (1 milijarda dolara za 100 MW), te 859 milijuna doalra za projekt vjetroelektrane Lake Turkana u Keniji čija će snaga biti 310,5 MW i K2 vjetroelektrana u Ontariu, Kanadi čija vrijednost investicije iznosi 728 milijuna dolara i imati će snagu od 270 MW.

 

Izvor: http://renews.biz

Tags:     svjetske investicije      europa      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      solar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?