Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka ostvarila rekordnu godišnju proizvodnju iz OIE uz sve manju proizvodnju iz fosilnih goriva E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Prosinac 2014 17:39

Tokom 2014. godine je porasla proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije, dok je proizvodnja iz fosilnih goriva pala na najnižu razinu u zadnjih 35 godina.

Rekordna proizvodnja u Njemačkoj za pokrivanje domaće potrošnje je ostvarena 2007. godine, te je u padu od 2010. godine nakon što je Njemačka manje više izašla iz krize. Izvoz električne energije je pak bio u rastu, te je zadnjih godina ona kompenzirala pad domaće potrošnje što se ipak nije dogodilo ove godine.


Slika 1: Proizvodnja po izvoru električne energije u Njemačkoj tokom zadnjih pet godina

Prema preliminarnim podacima koje je objavio AG Energiebilanzen (AGEB), domaća potražnja za električnom energijom je ove godine pala na 576 TWh. To je pad od 23 TWh (3,9%) u odnosu na 599 TWh prošle godine, te je ujedno i najmanja potrošnja od 2000. godine. U isto vrijeme je neto izvoz stagnirao, čime je došlo do najmanje potražnje za električnom energijom u zadnjem desetljeću. Drugim riječima tržište za električnu energiju u Njemačkoj se smanjilo što znači da neke elektrane proizvode manje električne energije.

S obzirom da obnovljivi izvori energije imaju prioritet na mreži i najmanje marginalne troškove njihova proizvodnja nije bila ni na koji način ograničena, te je sama proizvodnja ove godine rasla za 5 TWh. Proizvodnja iz nuklearnih elektrana je ostala manje više ista, dok je pala proizvodnja iz fosilnih goriva i to za 28 TWh. Pri tome je najviše pala proizvodnja iz ugljena i prirodnog plina. Zbog toga je Njemačka proizvela najmanje električne energije iz fosilnih goriva u zadnjih 35 godina.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      električna energija      proizvodnja      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?