Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Soitec najavio solarne ćelije s učinkovitošću od 46% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 03 Prosinac 2014 15:00

Proizvođač i developer fotonaponskih sustava, kompanija Soitec, najavila je novi svjetski rekord po pitanju izravne pretvorbe sunčeve svjetlosti u električnu energiju.

Soitec ćelijaNa razvoju ćelije čija učinkovitost doseže 46% Soitec je surađivao sa CEA-Leti i njemačkim institutom Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE. Ove ćelije prvenstveno su namijenjene fotonaponskim elektranama u regijama s velikim količinama sunčevog zračenja, a Soitec upravo gradi koncentriranu fotonaponsku elektranu snage 44 MW na lokaciji Towsrivier u Južnoj Africi.

Ove višeslojne ćelije izrađene su od različitih III-V poluvodičkih materijala, pa svaka podćelija absorbira različite valne duljine sunčevog spektra. Kod koncentriranih fotonaponskh sustava mala ćelija kombinira se sa Fresnelovom lećom koja usmjerava sunčevu svjetlost na ćeliju. Učinkovitost od 46% potvrdio je japanski AIST (Državni institut naprednih industrijskih znanosti i tehnologija).

Jedan od najtežih izazova koji je trebao biti zadovoljen je ravnomjerna distribucija fotona kroz četiri podćelije, što je učinjeno preciznom izradom i određivanjem debljine svakog sloja unutar strukture ćelije.

U skoroj budućnosti Soitec planira razviti ćeliju sa učinkovitošću od 50%, na čemu upravo radi 25 inženjera i tehničara koji razvijaju tehnologije vezivanja i prijenosa među slojevima.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     FN      fotonapon      rekord      rekord ćelije      sunčeva energija      Soitec      razvoj ćelija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?