Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Španjolska krenula u komercijalizaciju energije na plimu i oseku sa ATIR prototipom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 02 Prosinac 2014 16:36

Na tržištu energije plime i oseke se pojavio i jedan španjolski proizvođač. Tvrtka Magallanes Renovables SL (MRSL) iz Redondele, Galicije, Španjolske je pustila u pogon svoj ATIR prototip plutajuće turbine vrijedan 1,2 milijuna dolara.

Prototip je u  pogon ušao 28. studenog u Europskom centru za energiju mora (EMEC) u Orkneyu, Škotskoj. MRSL je jedina tvrtka iz Španjolske koja je istraživala, razvila i pustila u pogon opremu koja proizvodi električnu energiju iz energije plime i oseke.

Prototip ATIR platforme je dugačak šest metara i širok 2,3 metra. Istraživači misle da će znanje koje se dobije iz prototipa veličine 1:10 biti ključno u gradnji i korištenju puno veće plutajuće platforme koja bi bila duga 42 metra, široka 25 metara i imati masu od čak 350 tona.

Dva rotora kod prototipa će imati snagu od 1 MW, što ukupno daje snagu od 2 MW. ATIR energiju pretvara iz oceanskih strujanja uz pomoć rotora sa tri lopatice koji su ispod razine mora i koji se rotiraju u različitim smjerovima.

Sam projekt financiraju Marinet, Europska Komisija i vladine agencije u Španjolskoj uz pomoć nekih dodatnih privatnih izvora. MRSL je sa poslovanjem krenuo u 2008. godini s ciljem razvijanja obnovljivih tehnologija koje bi se koristile na više od 8.000 kilometara Španjolske obale. Sama tvrtka je godinama radila na razvoju ATIR tehnologije, pri čemu su se za razliku od većine developera u Španjolskoj orijentirali na energiju plime i oseke, a ne na valove.

Prema izvještajima bi izgradnja sustava u prirodnoj veličini trebala krenuti čim završe testiranja prototipa u EMEC-u. Marinet je organizacija čiji je cilj ubrzati razvoj morskih tehnologija svih veličina i stupnja razvoja od malih laboratorijskih sutava do prototipova i morskih pokusa. EMEC je partner u inicijativi, a do sada je uključeno 28 partnera iz 12 zemalja kojima je omogućen pristup na 42 postrojenja za testiranje morskih tehnologija.

Izvor: www.hydroworld.com

Tags:     magallanes renovables      španjolska      atir      prototip      energija      plima i oseka      emec      škotska      marinet
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?