Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast solara u Velikoj Britaniji se može održati i uz novu CfD poticajnu shemu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 02 Prosinac 2014 16:20

Tržište solara u Velikoj Britaniji za razvoj ima sve manje barijera - javno mišljenje je bolje nego ikad, sama država tri kvartala za redom ostvaruje rekordne instalacije uključujući više od pola milijuna fotonaponskih sustava na krovovima, piše Christopher Burghardt, vodeći u odjelu za prodaju First Solara u Europi..

Unatoč zabrinutosti industrije očekuje se da će solar uspjeti iskoristiti i novu poticajnu shemu CfD - Contract for Difference (Ugovor za razliku) čime bi se nastavio razvoj koji transformira cijelu industriju.

Zadnje dvije godine su u potpunosti promijenile Britansku industriju solara kojoj je trebalo mnogo godina da dostigne 1 GW u 2012. godini, a onda je do kraja prošle godine imala više od 3 GW, te do polovice ove godine više od 5 GW. Prema podacima analitičara iz NPD Solarbuzza 90% solarnih instalacija u Velikoj Britaniji je ostvareno tokom zadnje tri godine.

Od sada do idućeg travnja će se u Velikoj Britanijii dalje graditi velika postrojenja od nekoliko megavata na sunčanim lokacijama na jugozapadu i istoku Engleske. Javna opozicija takvim projektima se u potpunosti istopila, te je zadnje istraživanje otkrilo da je solar najdraži izvor energije u Britaniji ispred vjetra i plina.

Trenutačno je 42% instalirane fotonaponske snage u Britaniji ostvareno kroz feed-in-tarife i to malih krovnih sustava na kućama i zgradama. Tu se potencijalno očekuje daljnji veliki rast pošto je sam sustav vrlo stabilan a i sama Velika Britanija ima ogroman broj obiteljskih kuća.

S druge strane poticajni sustav za veće sustava koji je 2002. predstavio DECC (Odjel za energiju i klimatske promjene) se ukida od 2015. godine za sustave veće od 5 MW zbog prevelikog rasta. To je tri godine ranije nego što je planirano, te će ROC (sustav sa obveznim certifikatima za OIE) biti zamijenjen sa CfD shemom koja ima manji fond i u kojoj se različiti OIE izvori suprostavljaju u procesu aukcija.

CfD model će davati prednost inovativnim, efikasnim i pouzdanim tehnologijama čime se otvara put za održivu, nepoticajnu solarnu budućnost u Velikoj Britaniji. Kada se predstavi CfD iduće godine ne očekuje se usporavanje samog tržišta jer bi prve tendere po svemu sudeći trebali osvojiti solarni sustavi s obzirom da mnoge konkurentne industrije - kao što su kopnene vjetroelektrane - imaju pravo koristiti stari ROC sustav do 2017. godine, čime će mnoge solarne tvrtke imati pristup fondu od otprilike 300 milijuna funti. Kao rezultat toga špekulira se da bi čak moglo doći do rasta instalacija velikih solarnih fotonaponskih sustava nakon travnja iduće godine i to skroz do 2017. godine.

Dugoročno gledano etablirani developeri Velike Britanije bi mogli preferirati aukcijski proces CfD koji im omogućuje da planiraju i veće solarne elektrane. Činjenica je da troškovi fotonapona padaju i da je prilika odlična za velike developere da zbog troškovne konkurentnosti razviju veće projekte.

Predstavljanje CfD-a iduće godine bi moglo promijeniti način financiranja tržišta velikih fotonaponskih projekata, ali dugoročno bi trebalo pomoći Velikoj Britaniji da postigne svoj konačni cilj tako da to bude isplativa opcija za sve.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     solar      velika britanija      poticajna shema      cfd      roc      vjetroelektrana      tržište      transformacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?