Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Klimatske promjene su ponovno tema razgovora javnosti i politike E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 12:48

Nakon kolapsa zadnjeg velikog klimatskog sastanka na vrhu koji je održan u Kopenhagenu u 2009. godini samo pitanje klimatskih promjena je bilo gotovo, odnosno nada za ozbiljnu akciju od strane vlada je bila gotova.

Umor, uništena nadanja i razočaranja su otjerale sve od teme osim znanstvenika, aktivista i civilnih službenika čiji je posao da nastave govoriti. Ali sada su klimatske promjene ponovno tema razgovora javnosti i politike, te su povećane štete zbog istih postale nemoguće za ignorirati. Tako ponovno postoji prilika da se napravi veliki korak naprijed na idućoj velikoj Klimatskoj konferenciji Ujedinjenih Naroda u Parizu u prosincu 2015. Nužno je da ovaj put dođe do dogovora, tvrdi Steve Sawyer iz GWEC-e.

Poslana je jasna poruka u New Yorku u rujnu kada je 400.00 ljudi marširalo s ciljem da se s temom ponovno pozabavi visoka politika. Navodno su poruku dobile i mnoge korporacije koje su iza zatvorenih vrata tražile akciju, kao i farmeri u Indiji, podsaharskoj Africi, Kaliforniji i Australiji. Sada je samo potrebna politička volja i vodstvo od strane vlada.

Dobra vijest je da za razliku od situacije prije 25 godina kada su se pojavili prvi razgovori o klimatskim promjenama, sada imamo tehnologiju da riješimo problem i da se to napravi na troškovno isplativ način. Vjetar i solar postaju sve važniji u elektroprivredi, električna mobilnost i bolja baterijska tehnologija također rastu. Razvija se i znanost naprednih materijala, oprema za energetsku efikasnost, te veliki broj drugih tehnologija koje nam daju potrebne alate, a mnogi drugi potrebni alati su u visokim fazama razvoja.

Pri tome se priča o promjeni cijele ljudske civilizacije u idućih 40 godina što će se i ovako i onako dogoditi, samo je pitanje da li će se to učiniti na ispravan način, barem što se tiče klimatskih uvjeta. Pravi problem leži u političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj inerciji koja je usporila diskusiju kroz predugo razdoblje. Industrija fosilnih goriva koja je najjači politički interes u svijetu i dan danas radi sve što može da uspori politički napredak te zamuti znanost. Oni imaju štetan utjecan na političare s kojima upravljaju - pogotovo u Kongresu SAD-a i na mjestima gdje je cijela industrija fosilnih goriva obiteljski posao maskiran kao državna vlada ili gdje je izvoz fosilnih goriva postao politički i vojni instrument.

Sva znanstvena istraživanja ukazuju da svjetske emisije moraju dostići vršnu vrijednost tokom idućih pet godina ukoliko želimo imati bilo kakvu opravdanu šansu da izbjegnemo najgora opustošenja koja donose klimatske promjene, a kako bi se spriječio prosječni rast temperatura za dva stupnja celzijusa iznad pre-industrijskih nivoa ili 1,5 stupnjeva celzijusa za što se bore izloženije zemlje.

Zbog toga postoji jedan jasan i direktan imperativ: svjetske emisije moraju doći do vrhunca, te početi padati do kraja desetljeća. To nije nemoguće, ali postaje sve teže - te sa svakim danom postaje i sve skuplje.

Energetski sektor nije cijeli problem, ali je najveći - otprilike 40% emisija ugljičnog-dioksida i 25% ukupnih emisija stakleničkih plinova. Kako bi se napravila razlika u idućih pet do deset godina opcije su slijedeće: prvo i najvažnije je povećanje energetske efikasnosti, koje će dati najveće beneficije u najkražem mogućem periodu; drugo, ne bi se smjele graditi nove termoelektrane na ugljen, te bi se prebacivanje sa ugljena na fleksibilne termoelektrane na plin trebalo implementirati gdje god je moguće; i konačno nastaviti ubrzani rast tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije. Solarna energija će imati važnu ulogu u periodu nakon 2020. godine, te će potencijalno biti najveći energetski izvor do 2050. godine, ali u idućih pet do deset godina će veliki doprinos za smanjivanje emisija doći iz hidroelektrana i vjetroelektrana. Na to bi se trebalo fokusirati sada.

Ovaj članak je napisao Steve Sawyer, CEO Svjetskog vijeća ze energiju vjetra.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     klimatski sastanak      klimatske promjene      javnost      vjetroelektrane      solarne elektrane      hidroelektrane      termoelektrane      ugljen      plin      steve sawyer
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?