Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mali grad u Njemačkoj postao područje za testiranje pametne mreže E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Studeni 2014 22:43

Mali grad na jugu Bavarske sudjeluje u zanimljivom ekspeimentu koji će pokazati da je budućnost sa velikim udjelom obnovljivih izvora energije održiva.

Wildpoldsried sa 2.600 stanovnika trenutačno proizvodi 500% više električne energije (to je 140% više nego 2011. godine kada smo zadnji put pisali o tom selu) nego što troši kroz svoj OIE sustav, a višak prodaje u elektroenergetsku mrežu.

Iako se to smatra velikim uspjehom, postoje i izazovi koji uključuju kako integrirati tako veliki lokalni višak obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu dok se održava stabilnost mreže. Zbog toga su regionalna elektroprivreda AÜW i Siemens odabrali Wildpoldsried za testiranje pametne mreže koja automatski stabilizira elektroenergetsku mrežu.

Sama priča sela je počela 1997. kada je gradonačelnik Arno Zengerle zajedno sa gradskim vijećem odlučila revitalizirati društvo i potaknuti rast. Grad je adaptirao Inovativni plan razvoja čiji je cilj bio uvesti OIE u selo, zelene zgrade i zaštititi potencijale vjetra. Kao dio tog cilja je odlučeno da će se proizvoditi 100% električne energije iz OIE do 2020. godine.

Planovi su se razvili puno brže nego što je planirano tako da samo 17 godina kasnije grad ima pet bioplinskih elektrana, skoro 5 MW solarnog fotonapona, 11 vjetroagregata ukupne snage 12 MW, tri male hidroelektrana, 2.100 kvadratnih metara solarnih toplinskih sustava i toplinsku mrežu za grijanje putem biomase. Prva dva vjetroagregata su djelomično financirane od strane Bavarske vlade, a ostale su financirali građani. Proizvodnja vjetraogregata je 17.000 MWh, a povrat investicije je kroz 10 godina. Otprilike 200 kućanstava ima footnaponske sustave, a električna energija iz solara, vjetra i biomase se prodaju AÜW elektroprivredi kroz fiksnu cijenu kroz dvadesetogodišnji ugovor o otkupu električne energije.

Svi ovi obnovljivi izvori energije donose više od 7 milijuna dolara godišnjih prihoda, ali su stvarali i problem elektroprivredi te je stoga AÜW odabrao Wildpoldsried kao lokaciju za eksperiment sa pametnim mrežama. S druge strane SIemens je tražio operatora mreže koji bi testirao nove tehnologije pametne mreže. Oni su zajednički lanisrali projetk IRENE (Integraciju regeneratvine energije i električke mobilnosti) vrijedan 6 milijuna dolara. Prvi korak projekta IRENE je bio instalirati 200 mjernih uređaja kroz OIE sutava. Uređaji mjere sve potrebne parametre kako bi provjerili sve probleme sa stabilnošću mreže. Grad je financirao i instalirao i 138 kWh sustav spremanja energije koji prima i troši električnu energije za stabilizaciju mreže.

U implementiranju pametne mreže je ključan samo-organizirajući automatski sustav SOEASY koji balansira potražnju i isporuku kako bi održao stabilnost mreže. On uzima u obzir sve relevantne faktore pri odluci da li će slati električnu energiju u mrežu ili u spremanje energije, a sastoji se od pet softverskih modula sa imenima - osobnih energetskih agenata, majstora za balasniranje, administratora područja, agenta za transport mreže i energetskog policajca.

Još jedan način za balansiranje mreže je korištenje električnih vozila kojih sada u tom mjestu ima 32 i koji su ponuđeni stanovnicama kroz leasing. Kada postoji višak energije baterije iz vozila imaju prednost za punjenje. U budućnosti postoji plan da vozila vraćaju energiju u mrežu ako postoji nedostatak energije.

Sam projekt IRENE je završio prošle godine, a iskorišten je kao temelj za projekt IREN2 čiji je cilj proučiti kako se tehnički i ekonomski mogu optimizirati energetski sustavi sa distribuiranom proizvodnjom, baterijskim sustavom, područnim grijanjem, bioplinskim postrojenjima i dizel generatorima.

OIE sustav u Wildpoldsried je pomogao Njemačkoj da se približi svojim OIE ciljevima. On je otvorio 140 novih poslova, omogućio je izgradnju ekološkog trening centra, povećao je turizam te je omogućio gradu da ima vlastite doktore, rekreacijski centar i druge stvari nedostupne u gradovima te veličine. Uspjeh pametne mreže će također omogućiti mjestima da razviju veće pametne mreže za Njemačku i svijet.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     Wildpoldsried      njemačka      pametna mreža      smart grid      obnovljivi izvori energije      solar      bioplin      vjetroagregat      bavarska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?