Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni paneli su omogućili sondi Rosetta da sleti na komet E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 14 Studeni 2014 13:12

Prije par dana je na komet po prvi puta sletila ljudska sonda čime je postignut jedan od ključnih koraka u otkivanju njihovog misterija. Zanimljivo je da su solarne ćelije omogućile sondi Europske svemirske agencije (ESA) Rosetti da po prvi puta u povijesti sleti na komet.

Nakon 10 godina leta pri kojem je preletio više od 6,4 milijardi kilometara ESA-ina misija Rosetta je u srijedu sletila na komet. S obzirom da nije postojala mogućnost da se sonda injektira direktno u orbitu kometa, bila je potrebna pomoć gravitacije Marsa i Zemlje (tri puta) da se omogući to slijetanje te je cijeli proces trajao čak 10 godina. Nakon 10 godina samo jednu sekundu nakon što je planirano je Rosseta sonda pod nazivom Philae sletila na površinu kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko čime je postignut povijesni uspjeh. Philae je odmah krenula u znanstvena mjerenja i proučavanja koja su incijalno planirana da traju dva i pol dana, te bi trebala dati znanstvenicama ogromnu količinu podataka koji bi mogli pomoći znanstvenicama da shvate kako je nastao solarni sustav. Druga faza promatranja bi trebala potrajati dva mjeseca, ali se još ne zna da li će sonda na kometu moći toliko dugo izdržati s obzirom da se baterijski sustav puni iz solarnih ćelija koje bi mogle prestati s radom.


Slika 1: ESA-in Rosetta brod sa sondom

Sedam sati prije nego što je Philae sletila na komet se sama sonda odvojila od svemirskog broda prema ESA-inim planovima. Tokom cijelog puta koji je trajao 10 godina i prema kojem je pređeno 6,4 milijardi kilometara je Rosetta u potpunosti koristila energiju iz inovativnih solarnih panela koji su davali energiju za sve instrumente i podsustave. Prema ESA-i solarne ćelije imaju osnovu u potpuno novoj tehnologiji koja se zove niskointenzivna niskotemeperaturna ćelija. Zahvaljujući toj tehnologiji Rosetta je prva svemirska misija koja je putovala samo uz pomoć solarne ćelije za proizvodnju električnu energije.

Ova tehnologija bi se trebala koristiti u budućnosti, a omogućuje sustavu da radi 800 milijuna kilometara od Sunca, gdje je razina sunčeve svjetlosti samo 4% one na Zemlji. Dimenzije svemirskog broda su 2,8x2,1x2,0 metra, a sustav ima dva 14 metarska solarna panela čija je ukupna površina 64 kvadratna metra. Od ruba do ruba je sa tim solarnim panelima svemirski brod dugačak 32 metra. Masa same Philae je 100 kilograma, dok cijeli svemirski brod ima masu od 3.000 kilograma.

ESA je za Rosettu uzela inovativnu solarnu tehnologiju kako bi osigurala Rosetti mogućnost da radi u dubokom svemiru više od 10 godina, pri čemu instrumenti moraju ostati funkcionalni pri temperaturama manjim od 180 stupnjeva celzijusa. Zbog toga je prije lansiaranja sustav prošao kroz rigorozno testiranje u Nizozemskoj pri čemu je vanjska povrišna ugrijana na više od 150 stupnjeva celzijusa, te onda ohlađena na minus 180 stupnjeva celzijusa pri čemu nije došlo do oštećenja kod instrumenata. Osim toga ESA je tokom leta brod stavila u hibernaciju tokom 32 mjeseca pri čemu se Rosetta vrtila jednom u minuti kako bi maksimalno koristila sunčevu energiju za skupljanje energije za solarne panele. Tokom tog perioda su svi osim nužnih elektroničkih sustava bili isključeni.

Izvor: www.pv-magazine.com

Tags:     europska svemirska agencija      rosetta      solarne ćelije      solarni paneli      komet
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?