Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ecos PowerCube E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 13 Studeni 2014 22:32

Najnoviji koncept kompanije Ecosphere Technologies maksimalno iskorištava sunčevu energiju na maloj površini, a posebno je zanimljiv jer ga je brodom, željeznicom ili zrakoplovom moguće transportirati u bilo koji kutak zemlje.

Prema riječima proizvođača Ecos PowerCube® je najveći na svijetu, pokretni, generator na sunčevu energiju, odnosno riječ je o kontejneru u kojem su smješteni izvlačni fotonaponski moduli, a proizvedena energija skladišti se u baterijama koje se nalaze u sklopu kontejnera. Sama jedinica dizajnirana je kako bi stala unutar standardnih kontejnera za transport, te je dostupna u duljinama od oko 3, 6 i 12 metara. Kada se fotonaponski moduli u potpunosti razvuku veličina kontejnera trostruko se povećava, što omogućava povećanje snage za 400% u odnosu na obične kontejnere koji na krovovima imaju postavljene standardne fotonaponske sustave.

Ecos PowerCube

Unutar samog kontejnera nalaze se mnoge korisne aplikacije kao što su: sustav za komunikaciju, sustav za pročišćavanje vode i distribucijski sustav. Sustav za komunikaciju u mogućnosti je osigurati internetsku i satelitsku vezu u radijusu od 5.3 km, sustav za pročišćavanje vode osigurava pitku vodu, a distribucijski sustav omogućava spajanje vanjskih jedinica kao što su bolnice ili škole.

Sam koncept prvenstveno je osmišljen za korištenje prilikom humanitarnih i vojnih operacija, te u slučajevima klimatskih i drugih katastrofa. Samo uvlačenje fotonaponskih modula u spremnike odvija se relativno brzo, što je značajna prednost kod klimatski nepovoljnih područja, a jedinicom je moguće upravljati i satelitskim putem, ističu iz Ecosphere Technologies.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?