Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SAD i Kina postigle ključan dogovor za borbu protiv klimatskih promjena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 12 Studeni 2014 23:36

Nakon višemjesečnih tajnih pregovora na visokom nivou između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, SAD je objavio da će povećati svoje ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova dok će Kina po prvi puta postaviti ciljeve za smanjivanje emisija stakleničkih plinova.

Cilj njihovog bilateralnog dogovora je potaknuti druge države da postave vlastite ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova na globalnom sastanku na vrhu u Parizu.

Prema Obaminoj izjavi ovo je važan korak u vezi SAD-a i Kine jer te dvije države drže emitiraju više od trećine svjetskih emisija stakleničkih plinova te stoga imaju posebnu odgovornost u borbi protiv klimatskih promjena.

Novi cilj SAD-a je smanjiti stakleničke emisije za 26% do 28% do 2025. godine u odnosu na emisije 2005. godine. Trenutačni cilj SAD-a je smanjenje od 17% do 2020. u odnosu na emisije 2005. godine.

S druge strane Kina je obećala da će početi smanjivati svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine, s time da je cilj to postići i ranije. Osim toga je Kina obećala da će udio OIE u proizvodnji energije doseći do 20% do 2030. godine.

Prema riječima Obame sam plan je ambiciozan ali dostižan, a prema riječima službenika, Obama i predsjednik Kine Xi su o ovoj temi raspravljali osobno. Druge države su pozdravile ovu obavijest, a s obzirom da SAD i Kina do sada nisu imale čvrste odluke u tom segmentu ovo je vrlo jak signal ostatku svijeta.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     sjedinjenih Američkih Država      Kine      staklenički plinovi      smanjivanje emisija      pariz      obama
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?