Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Brazil održao aukciju za 890 MW solara i 769 MW vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 03 Studeni 2014 12:49

U prvoj Brazilskoj federalnoj aukciji koja je imala i svoj solarni dio je ugovore za isporuku električne energije dobilo 890 MW solarnih projekata, a u dijelu za vjetroelektrane je potpisano ugovora za 769 MW.

Ugovor je potpisan sa 31 projektom fotonapona, a prosječna cijena je 0,087 dolara po kWh što ostavlja pitanje koliko će projekata biti izgrađeno i kada. Aukcija je napravljena za rezervni kapacitet električne energije, a bio je šesti po redu. Developeri električnu energiju moraju početi isporučivati do listopada 2017. godine. Prema analitičarima je cijena premala za projekte koji se grade danas, ali bi se mnogo toga moglo promijeniti tokom iduće tri godine. Ipak, očekuje se da neće svi projekti biti izgrađeni. U Brazilu trenutačno nema većeg broja tvornica koje proizvode solarne fotonaponske module, ali je u zadnje vrijeme najavljeno izgradnja njih 4 do 5.

Što se tiče vjetroelektrana prosječna cijena je bila 57,4 dolara po MWh, nekih 1,5% ispod limita kojeg je postavila vlada. U procesu je bilo predano čak 626 aplikacija za aukciju ukupne snage 15,4 GW.

Aukcije za rezervnu snagu u Brazilu imaju cilj ostvariti energetsku sigurnost stvaranjem rezervnog kapaciteta izvan predviđenog rasta u potražnji. Predviđena potražnja se pokriva sa standardnim aukcijama.

 

Izvor: www.pv-magazine.comwww.windpowermonthly.co

Tags:     brazil      aukcija      solar      fotonapon      vjetroelektrane      cijena      projekti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?