Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Njemačkoj predstavljena nova platforma za investicije u zelenu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 30 Listopad 2014 14:22

U Njemačkoj je nedavno predstavljena internet platforma za zelene investicije Green-X Money, čiji je cilj povezati developere sa investitorima u sektoru obnovljivih izvora energije.

Cilj platforme Green-X Money je omogućiti investicije u elektrane koje koriste obnovljive izvore enrgije. Sustav omogućuje financiranje tvrtkama koje žele izgraditi vjetroelektrane, solarne elektrane i bioplinska postrojenja. Za investitore se radi o jednostavnom fleksibilnom načinu investiranja. Na primjer udio u starom Enercon E40 vjetraogregatu vraća 4,41% tokom perioda od šest godina. Vlasnik vjetroagregata planira skupiti 25.000 € koji bi mu pomogli u financiranju nove vjetroelektrane.

Koliko je novac siguran?

Murat Sahin vodi prodaju i marketing u Green-X Moneyu a Torsten Blumenthal je odgovoran za strategiju i financiranje. Prema njima prodavač daje investitoru Wattpapier zadužnicu kojom neovisno o sadašnjim i budućim uvjetima obećava da će investitoru isplatiti unaprijed dogovorene iznose. Cijeli sustv je sličan tradicionalnom što se tiče međusobnih odnosa.

Rizik investicije se smanjuje na način da investitor sa Wattpapierom dobiva prava na buduću proizvodnju električne energije elektrane. To znači da ako prodavač ne isplaćuje novac investitoru on može ići direktno opsrkbljivaču koji otkupljuje električnu energiju te time dobiti plaćanje direktno od opsrkbljivača.

Same investicije su vidljve na platformi, s tim da ne postoji prag investicije tako da i ako se proda samo mali udio investitorima oni će dobiti povrat novca na svoje udjele od prvog dana.

Svaki projekt smije na platformi prodavati udjele u projektu pod uvjetom da se radi o elektrani sa snagom većom od 50 kW, mora ispuniti regulirane standarde Wattpapiera i mora proizvoditi električnu energiju konstantno. Osim toga prodavač daje izjavu o riziku u kojima se objavljuje da li projekt ima ugovoreno održavanje i servis, da li postoji garancija dostupnosti elektrane, te da li je napravljena procjena proizvodnje, i na koji način se prodaje električna energija opsrkbljivačima. Ukoliko se ne ostvari proizvodnja odgovornost pada na prodavača.

Tags:     njemačka      green-x money      obnovljivi izvori energije      developeri      platforma      financiranje
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?