Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni trošak od 30 milijardi dolara se pokazao prevelikim za Japan E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 10 Listopad 2014 11:04

Nakon što je u samo godinu dana potrošio skoro 30 milijardi dolara na solarnu energiju, te je u tom razdoblju instalirao solara kao što ima cijela Španjolska, Japan priprema usporavanje svog brzo rastućeg solarnog fotonaponskog sektora.

Barem pet državnih elektroprivreda će ograničiti pristup novim solarnim elektranama na svojim elektroenergetskim mrežama. Oni tvrde da je dvije godine ubrzanog razvoja solarnih elektrana uzrokovalo poteškoće u upravljanju elektroenergetskom mrežom. Japan je nakon katastrofe u Fukushimi ponudio jedan od najboljih poticaja za solar, te je nakon toga cijelo tržište eksplodiralo. Odobreno je čak 72 GW projekata, a samo prošle godine je instalirano 7,1 GW. Investicije su se od 2010. do 2013. godine utrostručile na 29,6 milijardi dolara.

Elektorprivrede Kyushu, Shikoku, Tohoku, Hokkaido i Okinawa trenutačno ograničavaju pristup elektroenergetskoj mreži novim solarnim elektranama dok ne utvrde koliko novog kapaciteta mogu primiti u mrežu. Ovo bi moglo potencijalno pogodovati vjetroelektranama koje se puno sporije razvijaju, a sada bi mogle postati fokus vlade.

Vlada Japana je zabrinuta zbog rastuće cijene električne energije koja je ovaj rujan bila 28% skuplja nego u istom razdoblju prije četiri godine. Japanska feed-in-tarifa za obnovljive izvore energije je implementirana prema uzoru na Njemačku, ali je poticajna cijena jednostavna prevelika, te je skoro duplo veća nego u Velikoj Britaniji. Cilj prijašnje vlade Japana je bio da OIE pokriju 20% potreba za električnom enerigjom do 2020-ih. Sada se čini da nova vlada Japana želi smanjiti te ciljeve.

Fosilna goriva trenutačno pokrivaju 88% potreba za električnom energijom u Japanu što je veliki rast s obzirom da su prije Fukushime pokrivala samo 60%. Japanska vlada je od travnja ove godine uvela obvezu developerima da osiguraju zemlju i opremu unutar šest mjeseci od ishođenja dozvola. Zbog toga su već sada stali mnogi projekti uključujući najveći 430 MW projekt koji se razvija na otoku Ukujima na jugu Japana.

Očekuje se da će velike solarne elektrane doći do svog vrhunca iduće godine kada će ih biti instalirano 3,6 GW, a da će pasti na praktički nulu do 2018. godine.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     japan      solarne elektrane      trošak      feed-in-tarife      projekti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?