Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA-ov izvještaj predviđa solarnu dominaciju do 2050. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 09 Listopad 2014 15:42

Međunarodna energetska agencija (IEA) je prošli tjedan objavila dva izvještaja koji pokazuju da bi solarna energija do 2050. mogla nadmašiti sve ostale izvore električne energije kao najrašireniji izvor proizvodnje električne energije.

Prema IEA, solarni fotonapon bi mogao proizvesti 16% svjetske električne energije do sredine stoljeća, dok bi koncentrirane soalrne elektrane (CSP) mogle pokriti dodatnih 11%.

Te dvije tehnologije zajedno bi mogle smanjiti emisiju stakleničkih plinova za više od 6 milijardi tona što je ekvivalentno svim trenutačnim svjetskim transportnim emisijama stakleničkih plinova. Prema izvještaju Technology Roadmap: Solar Photovoltaic Energy smanjenje emisija za 4 milijarde tona ugljičnog-dioksida godišnje bi se dogodio instalacijom 4.600 GW fotonaponskih elektrana do 2050. godine. Kako bi se to dogodilo, ukupna godišnja instalacija bi morala biti 124 GW godišnje, a trebala bi biti iznad 200 GW od 2025. do 2040. godine. Prema riječima nekih stručnjaka ove brojke su unutar mogućnosti s time da bi se solar morao kombinirati sa drugim izvorima energije kao što je biomasa.

Ukupna instalirana snaga fotonaponskih sustava je početkom ove godine iznosila iznad 150 GW. U zadnje četiri godine je instalirano više solara nego u zadnjih 40 zajedno, a trošak bi im trebao pasti za još 65% do 2050. godine.

Drugi izvještaj Technology Roadmap: Solar Thermal Electricity naglašava mogućnost CSP elektrana da spremaju solarnu toplinsku energiju, te da daju električnu energiju tokom vršne proizvodnje ili tokom noći. Trenutačno CSP elektrana ima samo 4 GW, ali ukoliko se instalira 1.000 GW CSP-a do 2050. bi se moglo uštediti 2,1 milijardu tona ugljičnog-dioksida godišnje.

Iako mnogi gledaju na njih kao konkurentne tehnologije IEA vidi fotonapon i CSP kao komplementarne tehnologije pri čemu bi CSP mogao pokriti nedostatke fotonapona koji ne proizvodi dovoljno električne energije tokom oblačnih dana ili tokom noći.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     Međunarodna energetska agencija      solarni fotonapon      električna energija      proizvodnja      csp
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?