Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li litij-ionske baterije mogu spremati energiju na razini elektroprivrede? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 23:31

Tokom druge godišnje konferencije o spremanju energije u Sjevernoj Americi, koja je održana u gradu San Joseu je jedno od glavnih pitanja bilo da li litij-ionske baterije mogu spremati energiju za potrebe elektroprivreda.

Prema riječima Andrew Chunga, partnera u tvrtci Khosla Ventures, litij-ionske baterije nisu fundamentalno projektirane za spremanje na razini elektroprivrede. Prema njemu čak i izgradnjom Gigafactorya troškovi neće dovoljno pasti. Chungov skepticizam se vrti oko tri uobičajena problema litij-ionskih baterija: troškova, ograničen vijek trajanja, te mogu postati sigurnosni rizik. Korisnici žele sustav koji će trajati i raditi barem 20 godina bez problema.

S druge strane proizvođači litij-ionskih baterija tvrde da mogu projektirati dugoročne ćelije na način da mogu izdržati i do 20.000 punjenja. Činjenica je da postoji i više vrsta litijskih baterija pa ako se koriste fosfati takve baterije nemaju sigurnosnih problema. Isto tako u 10 godina nije došlo do pojave tehnologije koja će zamijeniti litijsku iako se razvijaju alternativne tehnologije.

PG&E je na samoj konferenciji objavio da koristi 2 MW sustav za spremanje energije koji služi za regulaciju frekvencije. Sam sustav radi optrilike šest sati dnevno i temeljem rada postoji indikacija da bi spremanje energije za regulaciju OIE moglo samo sebe isplatiti tokom razumnog vremena.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     litij-ionske baterije      san jose      spremanje energije      elektroprivreda      gigafactory
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?