Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački znanstvenici dosegli novi rekord učinkovitosti tankoslojnih ćelija E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 01 Listopad 2014 22:05

Znanstvenici iz njemačkog Centra za istraživanje sunčeve i vodikove energije (ZSW) u Baden-Württembergu još jednom su dosegli rekord učinkovitosti tankoslojne fotonaponske ćelije.

Obnovljivi.comNjihova je ćelija u laboratorijskim uvjetima postigla učinkovitost od 21,7%, što je 0,7% više od dosadašnjeg rekorda koji je ostvario švedski proizvođač Midsummer. ZSW-ova ćelija izrađena je na osnovi poluvodiča bakra-indija-galija-selenida (CIGS), a za 1,3% je učinkovitija od standardnih multikristalinskih ćelija, te dodatno ostavlja mogućnost daljnjeg smanjenja cijene CIGS tehnologije i povećanja razine konkurentnosti.

U ZSW-u ističu kako ćelije trenutno dostupne na tržištu imaju učinkovitost od oko 15%, što je uglavnom rezultat njihovih velikih dimenzija koje utječu na ukupnu učinkovitost. Veličina CIGS ćelija koje je ZSW razvio ipak je nešto manjih dimenzija, no ima veliki potencijal. Svaka ćelija ima površinu od 0,5 cm2, što je standardna veličina prilikom laboratorijskih ispitivanja.

Profesor Michael Powalla, šef odjela za fotonapon u ZSW, smatra kako je učinkovitost od 23% moguća, ali uz upotrebu ćelija sa jednim spojem. Ostvarivanje 23 do 25% je svakako ambiciozno, ali moguće, dok će ostvarivanje učinkovitosti veće od 25% zahtijevati nove komponente u ćeliji.

Ova ZSW-ova ćelija ući će u masovnu proizvodnju za komercijalnu upotrebu tek za godinu do dvije, izjavio je Powalla, nadodavši kako najveći izazov tek započinje, a uključuje potragu za ulagačima.

Financiranje istraživanja osigurala su njemačka ministarstva okoliša, gospodarstva i energetike, te je dodatna ulaganja osigurala i provincija Baden-Württemberg.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     fotonapon      sunčeva energija      tankoslojne ćelije      učinkovitost ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?