Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi Zeland povećao proizvodnju iz obnovljivih izvora na 78% E-mail
Autor Iva Zelenko   
Ponedjeljak, 29 Rujan 2014 21:16

Prema najnovijem kvartalnom izvješću Novi Zeland je povećao proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije na 78%. U 2013. godini proizvodnja iz obnovljivih izvora iznosila je 75%.

Najveći udio čini geotermalna energija, čiji su se kapaciteti dodatno povećali za čak 18%, a slijede je hidroenergija, energija vjetra i bioenergija. Proizvodnja iz hidroenergije dio je novozelandskog energetskog sustava već više od 100 godina, te zadovoljava većinu elektroenergetskih potreba stanovništva. Do sada je izgrađeno više od 5,000 MW elektrana, a većina ih se nalazi na južnom dijelu otoka.

Udio energetnata u elektroenergetskom miksu

Proizvodnja iz geotermalne energije dugi je niz godina bila osnova energetskog sustava na Novom Zelandu, a prva je elektrana izgrađena 1958. godine. Većina geotermalnih elektrana nalazi se u blizini vulkanskog područja Taupo.

Iskorištavanje energije vjetra započelo je 1997. godine izgradnjom elektrane Hau Nui. Sektor je bilježio brzi rast, te danas proizvodnja iz energije vjetra čini oko 5% ukupne proizvodnje električne energije. Najviše elektrana nalazi se na sjeveru otoka, što uključuje i najveće vjetroelektrane Tararua i West Wind Makara.

Trećinu potražnje za električnom energijom čine kućanstva, a više od trećine čini industrijska zona. Komercijalni sektori čine oko četvrtinu potrošnje, a ostatak potražnje odnosi se na prometni sektor, poljoprivredu, šumarstvo i sl.

 

Izvor: http://www.med.govt.nz/

Tags:     Novi Zeland      geotermalna energija      energija vjetra      hidroenergija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?