Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Solarni zrakoplov Solar Impulse 2 se priprema za put oko svijeta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 29 Rujan 2014 15:10

Dva švicarska pilota planiraju letiti sa solarnim zrakoplovom Solar Impulse 2 oko svijeta, a zrakoplov je svoj prvi međunarodni let odradio u lipnju ove godine.

Solarni zrakoplov je ove godine odradio i let preko Sjedinjenih Američkih Država, te je ujedno odradio i noćni let. Piloti će se za let oko svijeta morati posebno pripremiti jer će za prijelaz preko oceana morati letjeti non-stop tokom pet dana i noći. Sam zrakoplov će tokom leta biti na visini od 8 kilometara, a letjeti će brzinom od 45 milja na sat. Korporativni sponzori koji uključuju švicarskog proizvođača satova Omega i Schindler Holding se nadaju da će ovaj projekt vrijedan 160 milijuna dolara potaknuti razvoj obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u zrakoplovnoj i sličnim industrijama. Schindler trenutačno razvija i solarna dizala.

Piloti će letjeti 21.000 milja u ožujku od Perzijskog zaljeva, kroz Indiju, Kinu, SAD te na kraju preko Europe i/ili Afrike nazad na početnu točku. Tokom kraćih preleta koji će trajati po 24 sata piloti neće spavati, a pri dužim letovima će moći spavati po 20 minuta svaka 3 do 4 sata, ali samo kada će zrakoplov letjeti iznad nenaseljenih područja.

Cijeli put će trajati 25 dana tokom nekoliko mjeseci, a sama kabina nije pod tlakom tako da će piloti nositi masku za kisik. Zrakoplov se sastoji od 17.000 solarnih ćelija koje je proizveo Total SA SunPower, a Bayer AG je razvio karbonske kompozite za smanjivanje mase cijelog zrakoplova. Osim toga je Bayer razvio posebnu izolaciju za baterije kako bi se zaštitile od temperatura od minus 40 stupnjeva celzijusa.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     švicarska      solarni zrakoplov      solar impulse      let      piloti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?