Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Na UN-ovom sastanku na vrhu objavljen novi izvještaj o borbi protiv klimatskih promjena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 26 Rujan 2014 11:26

Tokom UN-ovog sastanka na vrhu o klimatskim promjenama je AOSIS (Alijansa malih otočnih država) koju predvodi mala otočka država Nauru predstavio izvještaj pod nazivom Tackling the Challenge of Climate Change (Suočavanje sa izazovom klimatskih promjena).

Sam izvještaj je napravljen kao odgovor na poziv Glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda Ban Ki-Moona koji je pozvao predvodnike svijeta da dođu na sastanak i da se obvežu za borbu protiv klimatskih promjena. AOSIS smatra da je put prema svjetskoj transformaciji prema društvu sa niskom emisijom ugljičnog-dioksida potreban za borbu protiv klimatskh promjena i da je dostižan uz odlučnu političku akciju sada.

Izvještaj poziva na akciju te prepoznaje različite načine i modele kojima se ciljevi mogu postići s tim da cijeli proces treba dignuti na višu razinu i adaptirati u skladu sa okolnostima u svakoj pojedinačnoj državi. Troškovno-efikasne tehnologije se implementiraju u cijelom svijetu, ali uz nedovoljnu brzinu i na nedovoljnoj razini. Emisija stakleničkih plinova raste, te se sa svakom godinom povećavaju budući troškovi i uništava bioraznolikost.

Emisija stakleničkih plinova se mora smajiti kako temperature ne bi narasle preko 2 stupnjeva celzijusa u dogledno vrieme, a u isto vrijeme troškovi odgađanja akcije svake godine rastu te smanjuju mogućnost postizanja tog cilja. Za smanjivanje emisija stakleničkih plinova mora se povećati energetska efikasnost sustava i koristiti više obnovljivih izvora energije.

Sam izvještaj koji se sastoji od 38 stranica navodi koji su imperativi potrebni da se smanje emisije, te navodi akcije koje treba provesti da se ti ciljevi postignu. Navode se tehnologije koje treba koristiti za postizanje tih ciljeva, te način iskorištavanja istih. U obzir se uzimaju i ekomonija i potrebne financije za postizanje ciljeva uz adekvatnu političku volju odnosno poticaje koje bi političari morali uvesti. U aneksu izvještaja se navode i profili pojedinih država (Karibi, Kina, Njemačka...), međunarodne procjene te se predstavljaju nalasci drugih izvještaja koji procjenjuju što treba napraviti za borbu protiv klimatskih promjena.

Cijeli izvještaj u PDF formatu na engleskom jeziku može se pročitati ovdje.

Tags:     ujedinjeni narodi      aosis      izvještaj      borba protiv klimatskih promjena      obnovljivi izvori energije      energetska efikasnost      nauru
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?