Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetski lideri podržavaju OIE inicijativu za Afriku i Otoke na UN-ovom Klimatskom sastanku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Rujan 2014 17:52

Dvije inicijative čiji je cilj povećati pristup energiji kroz čiste, obnovljive izvore energije su uvelike povećale svoje aktivnosti u Africi i malim otocima državama (SIDS) kroz svoj nastup ovaj tjedan na Klimatskom sastanku na vrhu.

Inicijative Africa Clean Energy Corridor (ACEC) i SIDS Lighthouse Initiative, koje obje podržava IRENA (Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije), pojačava međunarodnu suradnju te ubrzava razvoj obnovljivih izvora energije. Proširenje korištenja obnovljivih izvora energije je jedna od glavnih tema Klimatskog sastanka na vrhu, čiji je cilj mobilizirati resurse i akcije koji će smanjiti emisiju stakleničkih plinova, te smanjiti klimatske promjene.

ACEC je regionalna inicijativa čiji je cilj ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije i smanjivanje emisija do 2030. godine za 310 metričkih tona u istočnoj i južnoj Africi. Inicijativa je napravila veliki korak ovaj tjedan nakon što je 32 partnera uključujući vlade 19 država prihvatilo implementaciju akcijskog plana iz Abu Dhabija ranije ove godine.  Kooperacija na razvoju OIE u regiji će smanjiti troškove proizvodnje za 4%, te utrostručiti oprskbu električnom energijom čime će se transformirati trenutačni energetski miks na Afričkom kontinentu. Cilj ACEC-a je polovica električne energije iz OIE do 2030. godine, a uključuje Egipat, Etiopiju, Keniju, Angolu, Južnoafričku Republiku, Namibiju i druge.

SIDS Lighthouse inicijativa je okvirna akcija za podršku otocima u transformaciji njihovog energetskog sustava sa većim udjelima obnovljivih izvora energije. Cilj inicijative je mobilizirati 500 milijuna dolara unutar pet godina kako bi se izgradilo 100 MW solarnih fotonaponskih elektrana, 20 MW vjetroelektrana, malih hidroelektrana i geotermalne energije, te različitih tehnologija iskorištavanje energije oceana. Ukupno bi inicijativa trebala postići čistiji energetski miks za 4,7 milijuna stanovnika koji žive na malim otocima na svijetu koji su prvi na udaru klimatskih promjena. Partneri na projektu uključuju Fiji, Cabo Verde, Barbuda, Bahamas, Grenada, Kiribati, Maldivi i druge.

Izvor: www.irena.org

Tags:     inicjative      obnovljivi izvori energije      solar      afrika      otoci      sids      acec      irena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?