Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Američki studenti napravili robota koji čisti solarne panele E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 15 Rujan 2014 15:16

Solarni paneli se moraju redovito čistiti i održavati kako bi efikasno proizvodili električnu energiju, odnosno kako bi maksimalno iskoristili sunčevu energiju.

Sa tim ciljem je grupa studenata iz CalTecha i UCLA razvila impresivnog robota koji čisti solarne panele i koji je osvojio treće mjesto i 200.000 dolara na Državnom natjecanju za poslovni plan čiste energije kojeg je organizirao Američki Odjel za energiju.

Korištenjem sporo rotirajućih četkica i spužvica, ovaj lagani robot je projektiran da prekrije dva prosječna solarna panela u bilo kojem trenutku. Kako bočno prolazi po redu panela on ih čisti korištenjem male količine vode. Robotom se lagano upravlja uz pomoć dva operatora koji ga postave na početku standardnog reda solarnih panela na elektrani koja se nalazi na tlu. Računalo unutar robota ga koordinira dok operator nadgleda proces i daje komande.

Tim koji je razvio robota smatra da on može poboljšati proizvodnju električne energije za čak 15%, iako same brojke o trajanju čišćenja i količini potrošene vode nisu objavljeni. Ipak bilo kakav sustav koji poboljšava efikasnost solarnih panela bi mogao biti izuzetno koristan.

 

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarni paneli      čišćenje      studenti      voda      robot
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?