Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nevada odabrana za izgradnju velike tvornice baterija za Teslu Motors E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 08 Rujan 2014 10:39

Guverner Američke savezne države Nevade je prošli petak u Carson Cityu zajedno sa Elonom Muskom vlasnikom Tesle Motorsa objavio da je Nevada odabrana za veliku tvornicu litij-ionskih baterija koja bi do 2020. godišnje trebala proizvoditi pola milijuna baterija za Tesline automobile.

Osim Nevade su se za projekt natjecali Arizona, Kalifornija, Novi Meksiko i Texas pošto se očekuje da će tvornica kada bude dovršena 2017. godine zapošljavati više od 6.500 ljudi čija će satnica biti veća od 25 dolara po satu. Tvornica će se graditi na površini od 930.000 kvadratnih metara, a nalaziti će se u industrijskoj zoni pokraj grada Reno odnosno njegovog predgrađa Sparksa.

Na izgradnji bi trebalo raditi više od 3.000 ljudi, a očekuje se i 16.000 indirektnih poslova povezanih sa tvornicom. Kao dio dogovora će Nevada Tesli osigurati porezne olakšice u iznosu od 1,25 milijardi dolara tokom idućih 20 godina. Osim toga će Nevada razmisliti o uvođenju legislative koja će omogućiti Tesli da direktno prodaje automobile bez korištenja dilera.

Tvornica koju zovu Gigafactory bi trebala biti ključna za Teslu u proizvednji jeftinije baterije za njihov Model 3, automobil koji kane prodavati u SAD-u za nekih 35.000 dolara, a koji bi trebao izaći na tržište do 2017. godine. Partner Tesli u proizvodnji je Japanski Panasonic, a Teslin cilj je prodavati 500.000 vozila godišnje do 2020. godine. Ukoliko taj iznos ne bude dostignut očekuje se da će Teslin Gigafactory imati višak proizvodnje koji će se onda vjerojatno probati plasirati u projekte za pohranu energije u kućanstvima.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     nevada      amerika      tesla      gigafactory      tvornica      litij-ionske baterije      elon musk
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?