Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Masdar isporučio prvu vjetroelektranu u Samoi, a otvorena je i najveća solarna elektrana u regiji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Rujan 2014 23:40

Samoanski premijer Tuilaepa Aiono Sailele Mailelegaoi je prošli tjedan u pogon pustio prvu vjetroelektranu u toj državi.

Samu vjetroelektranu je isporučio Masdar, tvrtka za obnovljive izvore energije iz Abu Dabija, a instalirana snaga je 550 kW. Radi se o drugom projektu napravljenom prema Pacifičkom partnerskom fondu vrijednom pedeset milijuna dolara kojim upravlja Abu Dhabi fond za napredak (ADFD), a koji je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Vjetroelektrana se nalazi na Samoanskom otoku Upolu na kojem živi skoro 75% stanovništva, a godišnje će isporučivati oko 1.500 MWh električne energije čime će se postići godišnja ušteda u trošenju fosilnih goriva od 475.000 dolara. Osim toga će ovaj projekt godišnje uštediti 1.000 tona emisija ugljičnog-dioksida. Projekt se sastoji od dva 55 metarska vjetroagregata koji se mogu zaokrenuti, te spustiti i učvrstiti na tlu na lokaciji za manje od jednog sata. Inače se radi o vjetroagregatima sa dvije lopatice, a ovaj dizajn se koristi kako bi se izbjegla oštećenja od brojnih ciklona u regiji.

UAE-ov fond potiče razvoj obnovljivih izvora energije na Pacifičkim otocima državama te predstavlja jednu od najvećih investicija u čistu energiju u toj regiji. Samoanska vjetroelektrana je drugi projekt koji je napravljen uz pomoć tog fonda, a prvi projekt je bila solarna fotonaponska elektrana u Tongi snage 512 kW koja pokriva i do 70% potreba za električnom energijom tog otoka. Osim toga Masdar razvija projekte u Fijiju, Kiribatiju, Tuvalu i Vanuatu.

Kada svi projekti budu dovršeni trebali bi zamijeniti 1,5 milijun litara dizela koji se godišnje uvozi. Ukupna godišnja ušteda uz pomoć projekata bi trebala iznositi 1,87 milijuna dolara, a izbjegla bi se i emisija 4.450 tona ugljičnog-dioksida.

U isto vrijeme se pojavila i vijest o puštanju u pogon i najveće solarne elektrane u regiji koja se nalazi u glavnom gradu Apiai, a nalazi se na lokaciji trkališta Faleata.  Njezina snaga je 2,2 MW, te bi trebala pokriti 4,5% potreba za električnom energijom Samoe.

Projekt se sastoji od više od 8.000 solarnih panela, te će godišnje uštediti 650.000 dolara, a napravljen je suradnjom Samoe, Novog Zelanda i Europske Unije. Projekt je razvijen i izgrađen u samo 18 mjeseci.

Izvor: www.windpowerengineering.com

Tags:     samoa      tuilaepa      vjetroelektrana      solar      abu dhabi      ujedinjeni arapski emirati      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?