Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Simulacijski modeli optimiziraju potencijal hidroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 17:27

Sliv rijeke Kolumbije u regiji Pacific Northwest u Sjedinjenim Američkim Državama ima ogroman potencijal za hidroelektrane kojih već sada tamo ima više od 20.000 MW. Nedavno je tamo instaliran simulacijski model koji će pomoći pri optimiziranju rada ovog sustava sa velikim brojem brana.

Istraživači iz Fraunhofer Institue of Optronics, System Technologies i Image Exploitation IOSB u Ilmenauu razvijaju informatičku tehnologiju koja bi učinila proizvodnju iz hidroelektrana efikasnijom. Odjel za napredne tehnološke sustave (AST) razvija simulaciju i optimizacijski model koji spajaju vanjske faktore kao što su podaci o vremenu, nivoi vode i cijene na tržitu sa infrastrukturom sustava, te tako stvaraju optimizirane planove za postrojenja kao što su otvaranje i zatvaranje ustava, regulaciju nivoa rezervoara vode i rad turbina.

Informacije pomažu operatoru da fno prilagodi proizvodnju električne energije hidroelektrana kako bi ekonomija proizvodnje bila najbolja, odnosno da se postigne najveći mogući povrat novaca.

Nakon projekata u Kini i Njemačkoj, i u suradnji sa Nizozemsko-Američkom tvrtkom Detares, istraživači iz ISOB-a sada rade sa elektroprivredom Bonneville Power Administration (BPA) na sjeverozapadu SAD-a koja upravlja sa slivom rijeke Kolumbija na kojoj ima oko 22.000 MW hidroelektrana. To je instalirana snaga pet puta veća nego ukupna u Njemačkoj koja ima oko 4.300 MW.

U zahvatu područja BPA koji uključuju dijelove Oregona, Washingtona, Montane, Kalifornije, Utah i Wyominga živi više od 12 milijuna stanovnika. Zajedno sa Deltaresom, istraživači na projektu HyPROM su razvili funkcionalnu simulaciju i optimizirali model koji osigurava najbolji mogući rad BPA sustava brani, a koji je baziran na predefiniranim parametrima.

Kod proizvodnje električne energije iz hidroelektrana potrebno je u obzir uzeti različite parametre - volumen i brzinu vode, količinu kiše, te mnoge druge klimatske faktore, a u isto vrijeme se moraju pridržavati regulacije sa zaštitom riba, kontrolom protiv poplava i drugim utjecajima na okoliš.

Hidroelektrana će raditi optimalno jedino kada se sve te varijable uzmu obzir, a kao dodatni izazov treba uzeti kompleksni sustav sliva Kolumbije koji se sastoji od dvije različite rijeke sa prosječnim tokom vode od 7.500 kubičnih metara u sekundi, deset hidroelektrana, deset akumulacija i visinskom razlikom od 350 metara.

Trenutačno se radi na proširivanju simulacije i optimizaciji modela kako bi se bolje zahvatili energetsko-ekonomski aspekti, koji uključuju varijabilnu proizvodnju iz vjetra i solara te nepredvidljive promjene cijena na samom tržištu.  Sa svim tim informacijama se polako približavamo realnom scenariju.

Partneri na projektu kane integrirati novo razvijenu tehnologiju u sustav koji će pomoći zaposlenicima da donose ispravne odluke u upravljanju postrojenjem. Cilj je omogućiti BPA-u da može u manje od sat vremena u potpunosti reagirati na promjene. Time bi mogli prodavati energiju u doba kada je cijena iste viša, tj. kada je ista potrebnija.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     simulacija      hidroelektrane      fraunhofer      sad      njemačka      optimizacija      efikasnost      proizvodnja      informatičke tehnologije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?