Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Napredni geotermalni sustavi bi mogli iskoristiti ogromni podzemni potencijal Australije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 17:22

Prema nedavno novo objavljenoj karti Svjetskog atlasa za obnovljive izvore energije kojeg je izdala Međunarodna obnovljiva energetska agencija (IRENA) neki dijelovi Australije imaju ogroman potencijal za razvoj naprednih geotermalnih sustava (EGS).

Slojevi na karti pokazuju predviđenu prosječnu temperaturu stijena u intervalima od po jedan kilometar na dubinama od 3-10 kilometara. Prema njima ogroman dio Quennslanda, New South Walesa i Južne AUstrlije imaju temperature iznad 240 stupnjeva celzijusa na dubinama od 4,5 kilometra. Više temperature od 280 do 350 stupnjeva celzijusa su izgleda dostupne na dubinama ispod 7 kilometara.

To pokazuje definitivni potencijal za EGS - ne konvencionalni izvor geotermalne energije čija je osnova izvor topline (vrući kamen), u odnosu na uobičajene geotermalne izvore sa prirodnim toplim vodama.

Razvoj EGS sustava inače zahtjeva hidrauličke simulacije gdje je potrebno napraviti male horizontalne pukotine na različitim dubinama tokom bušenja u poznatom polju. Voda se ubacuje u vertikalna okna kako bi se probila kroz pukotine te apsorbirala toplinu i onda se transportirala na površinu kao superugrijana voda. Na kraju se ta superugrijana voda iskoristi za proizvodnju pare koja pokreće turbinu koja proizvodi elekričnu energiju.

Karta predviđenih temperatura se može naći na: http://irena.masdar.ac.ae/?map=855.

 

Izvor: http://globalatlas.irena.org

Tags:     napredni geotermalni sustavi      potencijal      temperatura stijena      australija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?