Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Spremanje energije i fotonaponske elektrane povezane za potrebe punjenja električnih automobila E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 03 Prosinac 2010 18:53

John Gartner iz Pike Researcha objavio je da dvije kompanije za punjenje električnih automobila, Eaton i AeroVironment, rade zajedno na objedinjenju tehnologije pohranjivanja električne energije sa tehnologijom punjenja električnom energijom. Kombiniranje baterije s punjačem je bolja varijanta nego koristiti punjač samo kad je auto priključen na njega, pošto će to produžiti radni vijek baterija auta te također može uzimati jeftiniju energiju čak i kad auto nije spojen na mrežu. Baterije koje bi se mogle koristiti za to su litij ionske, jeftinije nikal-metal hidridne ili napredne olovne.

Te baterije bi se također mogle integrirati sa fotonaponskim/solarnim instalacijama. Eaton je ranije ove godine objavio da radi na prototipu stanice za punjenje koja dobija dio električne energije iz solara. Ta testna stanica bi trebala biti izgrađena u istraživačkom laboratoriju u Knoxville, Tenn, a laboratorij pripada  Institutu za Istraživanje Električne Energije (EPRI).

Planira se i gradnja drugih takvih stanica. Eaton je u tu svrhu napravio posebnu poslovnu jedinicu koja je odgovorna za razvoj  i profitablinost nastajuće infrastrukture za električna vozila i transport općenito. Glavni cilj pokusnih stanica je vidjeti koliko će električne energije proizvesti fotonaponski sustav, kada se najčešće pune vozila, i koliko se električne energije troši, te provjeriti pozdanost u trenucima kada bi se više vozila odjednom punilo na takvoj stanici.

Eaton je nedavno dogovorio sa Mistubishi Motorsom Sjeverne Amerike i davateljem tehnoloških servisa Best Buya da će u rezidencijalnim kućama ugrađivati Eatonov Level 2 hardware za punjenje Mitsubishijevog MiEV električnog automobila. Eaton će također dati svoj hardware Mitsubishijevim trgovinama. Eatonove baterije skraćuju vrijeme punjenja za 50%, te se nakon njihovog postavljanja može birati način punjenja (brži Eatonov Level 2 ili uobičajeni Level 1 način).

Inače postoje tri različite sheme punjenja koje se razlikuju u potrebama za punjenje te vremenu punjenja.

Level 1 AC punjenje koristi 110 V punjenja te punjenje prazne baterije traje 11 do 20 sati. Mogu biti prijenosni, te služiti za punjenje prilikom nekog hitnog slučaja.

Level 2 AC punjenje je sigurno i brže punjenje koje se najčešće odvija kod kuće tokom spavanja osobe i traje između 3 i 8 sati, a puni se preko punjača koji je u autu.

Level 3 DC punjenje koristi veću snagu i struju da zaobiđe punjač u autu te se s njim brzo i sigurno puni u roku minuta, a ne sati. Takvo punjenje je dobro za punjenje preko javne infrastrukture. Takvo punjenje povezano sa spremanjem električne energije u bateriju bi mogao biti način da se dodatno utječe na smanjeno opterećenje mreže za vrijeme vrha potreba za električnom energijom, te da se to odvija kada je električna energija najjeftinija.

Izvor: www.electroiq.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?