Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Geotermalna energija u fokusu je kineskog daljnjeg rasta E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 26 Srpanj 2014 10:56

Kineska državna energetska uprava razvija trinaesti po redu petogodišnji plan razvoja i upotrebe geotermalne energije, čime želi dodatno potaknuti rast sektora. Energetski plan odnositi će se na razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Obnovljivi.comAnalitičari ističu kako je ovo još jedan važan korak za razvoj geotermalne energije diljem zemlje, a slijedi smjernice kojima se sam razvoj i upotreba dodatno potiču. Plan je dokaz da se geotermalna energija promovira kao slijedeći veliki izvor energije u kineskom sektoru obnovljive energije, te slijedi energiju vjetra i sunčevu energiju.

Do kraja 2020. godine godišnja proizvodnja iz geotermalne energije trebala bi zamijeniti ekvivalent 50 milijuna tona ugljena, a u tom će se razdoblju diljem zemlje unaprijediti sustavi za razvoj i iskorištavanje geotermalne energije. Također, nadleži planiraju izgradnju posebnih modela za razvoj i upotrebu energije prilagođenih za svaku regiju.

Smjernice koje su zadane u veljači 2013. godine biti će u potpunosti ostvarene do kraja 2015. godine, te bi nacionalnim programom grijanja pomoću geotermalne energije trebalo biti pokriveno 500 milijuna m2, dok bi instalirani kapaciteti trebali biti povećani za 100 MW. Krajem 2013. godine kineski kapaciteti geotermalne energije iznosili su tek 27 MW, a svi projekti nalazili su se u Tibetu, uključujući i projekt Yangbajin ukupne snage 25 MW.

Plan bi se, uz vladine poticaje, trebao početi provoditi slijedeće godine, dok je niz kineskih komapanija, uključujući i Shanghai Hanbell Precise Machinery, Zhejiang Kaishan Compressor, Yantai Moon i Dalian Refrigeration, ušao na tržište geotermalnom energijom koje ima obećavajuću budućnost zahvaljujući potporama središnje vlade.

Upotreba geotermalne energije od značajne je važnosti zbog smanjenja utjecaja na okoliš i zadovoljavanja sve veće potrebe za energijom, kao i pokrivanja trenutne nestašice. Kina je zemlja sa značajnim geotermalnim potencijalima, posebice u područjima na istoku i jugozapadu zemlje.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     Kina      geotermalna energija      razvoj      2020. energetski plan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?