Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fortune 500 tvrtke objavile "principe kupnje" električne energije iz obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Srpanj 2014 13:28

Zahvaljujući World Wildlife Fundu (WWF) i World Resourcees Institutu je prošli tjedan WWF objavio skup principa kojeg su potpisale neke od vodećih Fortune 500 tvrtki (Bloomberg, Facebook, General Motors, Hewlett-Packard, Intel, Johnson & Johnson, Mars, Novelis, Procter & Gamble, REI, Sprint i Walmart), a koji stvara okvir izazova i potreba s kojim su oni suočeni kao veliki kupci obnovljivih izvora energije.

Principi su napravljeni na način da ubrzaju sudjelovanje velikih tvrtki na tržištu obnovljivih izvora energije, te da se time otvore nove mogućnosti, izbori i kolaboracije koje će im pomoći da dostignu svoje javne ciljeve većeg korištenja obnovljivih izvora energije.

Dvanaest gore navedenih tvrtki ima cilj od 8,4 milijuna MWh električne energije iz obnovljivih izvora godišnje do 2020. godine, što je recimo više od pola proizvodnje svih solarnih elektrana u SAD-u. Same tvrtke postaju sve aktivniji potrošači energije i sudionici na tržištu sa sve većim fokusom na održivosti, menadžmentu rizika, dugotrajnom izdržljivošću i kvalitetnom povratu investicija. Taj put su već utrli Google i Honda koji su veliki investitori u solar iako nisu ni financijske ni energetske tvrtke, te Walmart koji ima ogromnu količinu solarnih sustava na svojim krovovima.

Šest osnovnih Principa su: Veći izbor u opcijama nabave OIE proizvodnje, troškovno isplative opcije, pristup dugoročnim ugovorima sa fiksnom cijenom, pristup novim projektima izvan uobičajenog poslovanja, standardno financiranje s treće strane i kooperaciju sa elektroprivredama i regulatornim agencijama. Postoji velika količina potražnje od strane tvrtki koja nije ispunjena od strane OIE ponuđača, te je njihov cilj katalizirati tržište da pokrije njihovu potražnju. Do sada su se uvijek radili ad-hoc pojedinačni dogovori između maksimalno nekoliko tvrtki i elektroprivreda što nije bilo dovoljno sveobuhvatno.

Ovime su neke od Fortune 500 tvrtki pokazale da njihovu ciljevi nisu samo mrtvo slovo na papiru nego da one stvarno imaju interes dobivati što više svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Više informacija o ciljevima i načinu na koji ih se planira postići može se naći ovdje.

Tags:     World Wildlife Fund      fortune 500      obnovljivi izvori energije      korištenje      principi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?