Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

OIE bi trebali pokupiti većinu od 7,7 bilijuna dolara investicija u energetiku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 01 Srpanj 2014 16:39

Obnovljivi izvori energije bi mogli pokriti do dvije trećine od ukupno 7,7 bilijuna dolara investicija u izgradnju novih elektrana do 2030. godine i to ponajviše zbog sve veće konkurentnosti OIE u odnosu na fosilna goriva.

Otprilike pola investicija će se realizirati u Aziji gdje će i najviše rasti instalirana snaga objavio je Bloomberg New Energy Finance u svom izvještaju koji je objavljen danas. Emisije ugljičnog-dioksida bi također trebale dostići svoj vrhunac krajem idućeg desetljeća.

Veliki broj novih tvornica za fotonapon i vjetroagregata je smanjio cijene modula i vjetroagregata, te takve elektrane postaju profitabilnije iako se u isto vrijeme smanjuju poticaji u pojedinim državama kao što su Njemačka i SAD. Godišnje investicije u tehnologije kao što su solarne elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane su po prvi puta nadmašile investicije u fosilna goriva 2011. godine.

Udio proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva bi trebao pasti na 46% sa današnjih 64% do 2030. godine. Globalno bi se trebalo instalirati 5.000 GW novih elektrana pri čemu bi termoelektrane na plin, ugljen i lož ulje trebale činiti 1.073 GW, s time da će se one uglavnom graditi u zemljama u razvoju gdje će najviše rasti potražnja za električnom energijom.

Što se tiče obnovljivih izvora energije, solarne elektrane će preuzeti vodeću poziciju u instalacijama u svim regijama tokom idućih petnaest godina, a u Aziji bi čak trebale nadmašiti ugljen i plin zajedno. Procjenjuje se da će biti instalirano 800 GW solarnih fotonaponskih sustava u toj regiji do 2030. godine. Solarne elektrane i vjetroelektrane bi trebale pokriti 16% svjetske proizvodnje električne energije do 2030. godine u odnosu na današnjih 3%, pri čemu će velike hidroelektrane još uvijek imati najveći udio od svih OIE.

Termoelektrane na plin će preživejti rast OIE, dok će onih na ugljen biti puno manje zbog pada instalirane snage u Europi i sjevernoj i južnoj Americi. Ugljen bi trebao rasti samo u Aziji da pokrije ubrzani ekonomski rast regije.

Ukupno gledano će u obnovljive izvore, uključujući velike hidroelektrane biti uloženo 5,1 bilijuna dolara, pri čemu će u Aziji biti uloženo 2,5 bilijuna dolara, 816 milijardi u sjevernoj i južnoj Americi, 967 milijardi u Europi i 818 milijardi u Africi i Bliskom Istoku.

Izvor: http://about.newenergyfinance.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      investicije      fosilna goriva      soalr      vjetar      bloomberg
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?