Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Iskorištavanje oceanske energije u Velikoj Britaniji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Lipanj 2014 19:31

Razvoj tehnologija koje koriste plimu i oseku je u zadnje vrijeme ponovno krenuo, pri čemu smo nedavno pisali o tehnologiji brana koje koriste plimu i oseku, a u ovom članku ćemo se osvrnuti na oceanske projekte koji se pripremaju na području Velike Britanije.

Oceanska energija predstavlja jedan od najvećih inženjerskih izazova u modernom svijetu iako se već koristi skoro cijelo stoljeće. Iz oceana se može iskorištavati tri tipa energije i to: energija valova, energija iz brana na plimu i oseku, te energija iz morskih struja. Energiju iz valova je iznimno teško iskoristiti u inženjerskom smislu, dok druge dvije ovise o morski mijenama, te su ograničene na potencijalne lokacije. Unatoč tome samo u Velikoj Britaniji ima 15 do 20 GW takve energije koja se može iskoristiti.

Brane koje koriste plimu i oseku

Ovu tehnologiju smo detaljno opisali u prijašnjem članku tako da će ovdje biti prezentirana vrlo kratko. Postoje dva oblika ovakvih projekata i to brane koje spajaju dva mjesta na kopnu na suprotnim obalama (zaljev), ili brane kojima se spajaju dvije točke na istoj strani obale (laguna). Električna energija se kod takvih elektrana može proizvoditi tokom plime i oseke, te se dodatno može iskorištavati ugradnjom pumpi i zasuna kojima se može proizvoditi električna energija i izvan doba kretanja plime i oseke.

Ovakvi projekti proizvode električnu energiju na isti način kao uobičajene hidroelektrane, a proizvodnja ovisi o razlici visina između razina vode u umjetnom zaljevu/laguni i vanjskog mora. Glavna prednost ove tehnologije je mogućnost točnog predviđanja proizvodnje električne energije u svakom trenutku, dok je jedan od glavnih nedostatak veliki utjecaj na okoliš zbog pregrađivanja ogromnih područja mora pomoću brana uz velike turbine (40 MW turbina ima promjer rotora od 8 metara).

Morske struje

Tehnologija iskorištava strujanje mora koje nastaje zbog morskih mijena, te se u principu radi o evoluciji vjetroagregata, s time da je sustav adaptiran da radi u zahtjevnijim uvjetima zbog puno veće gustoće fluida (voda naspram zraka), te je teže naći odgovarajuće lokacije što se tiče dubine vode i jačine strujanja.

Struje brzine veće od 2,5 m/s su potrebne kako bi se efikasno proizvodila električna energija iz ovog izvora, a sama tehnologija se počela razvijati tokom zadnjih petnaest godina. Rotori za relativno male uređaje koji koriste ovu tehnologiju imaju promjer od 12 do 20 metara sa otprilike 15 okretaja u minuti. Oni imaju za red manju iskoristivost od konvencionalnih turbina, te ponajviše ovise o području koje obuhvaćaju lopatice turbina. Najveći sustavi koji se razvijaju danas bi imali pojedinačnu snagu od 1,5 MW što ilustrira dva glavna inženjerska izazova za ovakve turbine - strukturalni dizajn lopatica turbina sa velikim promjerom i postavljanje turbina s kablovima u brzim vodama.


Slika 1: Zamišljen izgled turbina za projekt Strangford Lough

Ovi uređaji se mogu postaviti pojedinačno ili kao matrica (uređaji postavljeni kao mreža) ili kao ograda (uređaji postavljeni u ravnoj liniji). Neki od najvećih proizvođača turbina su krenuli razvijati svoja rješenja. Nakon što je Siemens kupio tvrtku Marine Current Turbines (MCT) koja razvija projekt Strangford Lough, Alstom je kupio Tidal Generation Limited, a Andritz je kupio Hammerfest Storm.

Energija iz plime i oseke u praksi

Jedna od najvećih razlika između plime i oseke je na lokaciji Seven Estuary na granici jugozapadne Engleske i Walesa kod grada Bristol gdje iznosi čak 14,4 metra. Nakon što je Velika Britanija odlučila smanjiti emisiju ugljičnog-dioksida za čak 80% do 2050. godine, krenula je izrada studija isplativosti i za projekte koji koriste plimu i oseku.

Tako je konzorcij predvođen Parsons Brinckerhoffom napravio dvogodišnju studiju, pri čemu se istraživalo deset velikih potencijalnih lokacija u Velikoj Britaniji što je kasnije revidirano na njih pet, pri čemu se radi o dvije lagune i tri zaljeva. U ovome smislu "veliki" znači projekte snage veće od 1 GW. Njihov glavni problem je veliki negativan utjecaj na okoliš, što se posebno očituje u zaljevima. Jedan jedini projekt Bridgwater Bay, koji bi bio laguna je imao pozitivnu studiju utjecaja na okoliš zato što bi smanjio probleme sa navigacijom u toj regiji. Glavni problem tog projekta je ogromna cijena kapitalnih troškova koja bi iznosila više od 10 milijardi funti.

Stoga se fokus prebacio na manje projekte laguna sa boljim uvjetima i inovativnim dizajnom kako bi se demonstrirao potencijal projekata izgradnjom jednog projekta čiji bi se koncept nadogradio u drugom projektu i tako dalje. Parsons Brinckerhoff je u suradnji sa tvrtkom Black & Veatch razvio idejni projekt za Stepping Stone Tidal Lagoon koji bi koštao 1,7 milijardi funti imao bi snagu 600 MW, te godišnju proizvodnju električne energije od 1,2 TWh sa nižom cijenom energije od drugih prijašnje predloženih projekata. Dodatni bonus ovakvog projekta je puno manji utjecaj na okoliš.

U isto vrijeme je regionalna energetska savjetodavna agencija Regen SW sa tvrtkom South West Marine Energy park objavila svoju viziju razvoja projekta Severn Estuary kojom se promovira kolaborativni razvoj kombiniranjem većeg broja tehnolgoija u odogvarajućoj veličini čime se omogućava održivi razvoj, a ne razvoj jednog mega projekta. Iskorišten je Parsons Brinckerhoffov inkrementalni princip razvijanjem projekta u fazama pri čemu bi se odmah koristile postojeće tehnologije, te bi se omogućilo korištenje nadolazećih tehnologija u budućnosti. Vlada Velike Britanije je zajedno sa izabranim povjerenstvom podržala takav princip početkom prošle godine, no unatoč tome do danas nije odlučen način korištenja energije na tom projektu. Ipak, ovaj novi princip se i dalje razvija za Severn kako bi projekt postao održiv za okoliš i ekonomski isplativ.

Severn je najveći projekt na plimu i oseku u svijetu u fazi razvoja, ali postoje i mnogi drugi projekti koje razvija veliki broj organizacija, što je odlično za ovu nadolazeću industriju. Ukupno gledajući očekuje se velika ekspanzija ovih tehnologija tokom idućih nekoliko desetljeća.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     plima i oseka      valovi      e nergija      brane      morske mijene      morska struja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?