Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Postignuti novi rekordi efikasnosti za solarne ćelije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 20 Lipanj 2014 12:14

Novim načinom dizajna silicijskih solarnih ćelija je oboren rekord efikasnosti star 20 godina i to od strane tri različite tvrtke.

Nove rekorde su postigle tvrtke Panasonic, Sharp i SunPower, a ovim razvojem bi moglo doći do dodatne konkurentnosti solarnih ćelija u odnosu na tradicionalne izvore električne energije.

Glavna razlika u novom dizajnu je prilično očita: tradiocionalne silicijske solarne ćelije imaju pozitivan kontakt na gornjoj strani panela čime se efektivno dio panela stavlja u sjenu, čime se pak smanjuje efikasnost cijele ćelije. Postavljanjem kontakta na stražnju stranu panela gdje su negativni kontakti je ta mana prepravljena u novim SunPowerovim ćelijama.

Panasonic svoju prednost ostvaruje dodatnim tankim filmom silicija na gornju i donju stranu svake pločice. U uobičajenim solarnim ćelijama elektroni ostaju uhvaćeni u nepravilnostima na površini u kristalnim silicijskim pločicama na samoj ćeliji. Time se smanjuje proizvedena električna energija i napon.

Panasonicov dizajn povećava efikasnost na 25,6%, a Sharp i SunPower također imaju efikasnost veću od prijašnjeg rekorda od 25%. Ovi novi prototipi još nisu spremni za komercijalnu proizvodnju, ali i to bi se trebalo dogoditi u budućnosti. Osim toga novi dizajn koristi skuplji i kvalitetniji silicij.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarne ćelije      novi rekordi      panasonic      sharp      sunpower      efikasnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?