Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Island sve bliže potencijalnom izvozu geotermalne energije u Europska kućanstva E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 20:51

Island je sve bliže vlastitom cilju isporuke električne energije iz hidroelektrana i geotermalnih izvora preko najdužeg svjetskog energetskog kabla u Europu.

Na tom projektu radi najveća Islandska elektroprivreda Landsvirkjun koja pokriva više od 70% potreba za električnom energijom u toj državi. Landsvirkjun zajedno sa Islandskom vladom radi na projektu vrijednom 2 milijarde eura kojim bi se postavio podmorski kabel dugačak čak 1.700 kilometara i koji bi spojio Island sa Velikom Britanijom. Za to im treba i bilateralni dogovor sa Velikom Britanijom kao i ugovor o prodaji električne enegije.

Hidroelektrane pokrivaju 73% potreba za električnom energijom Islanda, a ostatak se proizvodi iz geotermalnih izvora. Sama geotermalna energija se iskorištava u obujmu manjem od 40%, te ima puno potencijala za dodatnu proizvodnju i izvoz.

Island trenutačno proizvodi 17 TWh električne energije a mogao bi bez problema proizvoditi duplo više, s time da bi za isplativost projekta kabela prema Britaniji godišnje morali prodavati barem 5 TWh električne energije.

 

Izvor: www.renewableneergyworld.com

Tags:     island      hidroelektrane      geotermalne elektrane      energetski kabel      europa      velika britanija      landsvirkjun
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?