Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Fukushima, Japan nanovo izgrađuje zajednice sa solarom te se obvezala na 100% OIE do 2040. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 30 Svibanj 2014 17:17

U Fukushimi se prije tri godine dogodila najveća nuklearna katastrofa od Černobila, kada je tu regiju pogodio potres magnitude 7,1 po rihteru. Od tada se u regiji izgrađuju velika polja obnovljivih izvora energije, te je postavljen cilj od 100% električne energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

Prefekture koje su pogođene potresom vjeruju da će investicije u obnovljive izvore energije potkanuti ekonomski razvoj, te otvoriti radna mjesta čime će se pomoći u oporavku i ponovnoj izgradnji regije.

U travnju je na lokaciji zrakoplovne luke Fukushima dovršen 1,2 MW solarni fotonaponski sustav koji je jako vidljiv lokalnim stanovnicima i turistima. Projekt je u potpunosti financiran lokalno te je koštao 3,9 milijuna dolara.

Sama prefektura je investirala 443.000 dolara u osnivanje  Fukushima Power Company, tvrtke za razvoj solarnog projekta u Fukushimi. Ostatak investicije je stigao iz zajma banke i od građana Fukushime. Solarni sustav koji je postavljen na parkiralištima se sastoji od četiri strukture na tlu i to od 500 kW sustava koji se sastoji od 2.000 SunPower modula i 500 kW TMEIC invertera kojeg je donirala Toshiba, 501 kW sustava sa SunEdison modulima, 22,5 kW sustav sa trackerom koji koristi Fuji Premium module i 169 kW sustava od 30 različitih modula koje su isporučili različiti domaći i strani proizvođači.

Isti mjesec je prefektura otvorila Fukushima Renewable Energy Research and Development Center, javno financiranu istraživačku instituciju za razvoj solarnih tehnologija u prefekturi. Ovaj centar prati i analizira efikasnost različitih modula i sustava na zrakoplovnoj luci. Centar bi također trebao istraživati druge tehnologije kao što su vjetroelektrane i geotermalne elektrane, te prenositi znanja i napredne mogućnosti kako bi se otvorila radna mjesta u prefekturi.

Grad Iwaki koji se nalazi u radijusu od 50 kilometara od nuklearne elektrane Fukushime je razvio 1 MW solarni sustav za ljude, od ljudi. Solar Energy Iwaki je vlasnik sustava dok njime upravlja i održava ga Ethical Energy Project Iwaki, neprofitna organizacija. Sva proizvedena električna energija se prodaje regionalnoj elektroprivredi Tohoku Power Electric kroz dvadesetogodišnji ugovor po feed-in-tarifi. Dio prihoda će se koristiti za obnovu grada.

Machizukuri Zeene neprofitna organizacija u Fukushimi upravlja besplatnim autobusima za starije osobe, te se financira putem dva 50 kW fotonaponska sustava čiji prihodi pokrivaju njihove potrebe. Nekoliko golf terena koji su uništeni potresom su prenamijenjeni u solarne sustave, pa je tako Mori Trust Co. pretvorio Laforet Shirakawa Golf u 2 MW solarnu elektranu. Postavljeno je oko 10.000 solarnih panela preko područja dvije rupe, a razviti će se još 8 MW solarnih sustava na preostalom području (16 rupa).

Na području bivšeg golf igrališta kod Sukagawe se pak gradi 26,2 MW solarna elektrana, isto tako se gradi elektrana pokraj zračne luke Fukushima gdje je zatvoreno treće golf igralište, a koje je otkupio Sunny Health Company.

Grad Minamisoma se nalazi 25 kilometara od nuklearne elektrane, te je tamo izgrađena solarna elektrana Solar Agri Park snage 500 kW, te dva posebna staklenika u kojima se proizvode biljke samo uz pomoć vode bogate mineralima (hidroponi). Dio električne energije koju proizvodi taj sustav se koristi za pokrivanje potreba staklenika, a ostatak se prodaje tvrtci Tohoku kroz dvadesetogodišnji ugovor po feed-in-tarifi. Dio panela je postavljen na krov staklenika (otprilike četvrtina krova je zauzeta), jer bi veća količina utjecala na rast rajčica i jagoda koje se ondje sade.

Prefektura Fukushima je postavila cilj od 805 MW obnovljivih izvora energije do kraja fiskalne godine 2015. To bi pokrilo otprilike 24% potreba za električnom energijom prefekture. Solar bi trebao pokriti 447 MW od te brojke. Do 2030. godine bi ta brojka trebala iznositi 2 GW. Ovaj cilj bi trebao biti lako dostrižan pošto je već sada odobreno 1,6 GW fotonaponskih sustava.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     fukushima      obnovljivi izvori energije      solarne elektrane      golf tereni      solarni moduli      potres
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?