Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Danski izvještaj pokazao da je 100% obnovljivih izvora energije isplativo do 2050. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 29 Svibanj 2014 06:19

Novi izvještaj Danske energetske agencije je otkrio da je tehnički moguće izgraditi siguran i pouzdan državni energetski sustav koji bi imao 100% obnovljivih izvora energije do 2050. godine.

Izvještaj Energetski scenariji za 2020., 2035. i 2050. uspoređuje isplativost i troškove zamjene ugljena, nafte i prirodnog plina sa različitim scenarijama zelene energije, od električnog sustava baziranog samo na vjetroelektranama do sustava sa korištenjem goriva baziranog samo na biomasi.

Prema izvještaju svi scenariji imaju viziju energetski neovisnog sustava bez fosilnih goriva za Dansku do 2050. godine, kao i vladin cilj neovisnog sustava za proizvodnju električne energije i topline do 2035. godine.

Troškovi neovisnog energetskog sustava 2050. godine su proračunati na nekih 18-22 milijarde eura, iznos koji uključuje investicije, operativne troškove, goriva (uključujući distribuciju), CO2 emisije, troškove energetske efikasnosti, individualno grijanje, područno grijanje, pogonske sustave za sve tipove transporta i postrojenja za proizvodnju električnu energiju.

Kako bi se postigli ciljevi za 2050. godinu izvještaj  kaže da se odluka o energetskoj budućnosti Danske mora donijeti ubrzo nakon 2020. godine. U scenariju sa vjetroelektranama izvještaj je prociienio da bi se snaga vjetroelektrana trebala povećati 400 MW godišnje izgradnjom jedne priobalne vjetroelektrane, dok bi se stari vjetroagregati morali zamijeniti novima. Unatoč tome izvještaj je otkrio da vjetroelektrane imaju relativno niske proizvodne troškove po  kWh u 2035. i 2050. godini, koji su ipak malo viši nego u scenariju za biomasu i to ponajviše zbog troškova ekspanzije. Međutim ta razlika bi se vrlo brzo anulirala blagim povećanjem cijene energenta za biomasu ili blagim padom cijena održavanja elektroenergetskog sustava.

Svi scenariji osim fosilnog pretpostavljaju ukupno 2.000 MW fotonaponskih solarnih modula u 2050. godini, a koji se odlično nadopunjuju sa vjetroelektranama, kaže se u izvještaju. Svi scenariji također podrazumijevaju velike uštede u potrošnji energije.  Potrošnja prirodnog plina i ugljena bi nakon 2020. godine trebala dramatično pasti. Spremanje električne energije nije uključeno u Danski scenarij pošto je procijenjeno da su korištenje električnog tržišta, uključujući reverzibilne hidroelektrane u inozemstvu, te fleksibilna potrošnja električne energije jeftinija rješenja balansiranja sustava.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     vjetroelektrana      danska      fosilna goriva      obnovljivi izvori energije      energetska nezavisnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?