Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Velika Britanija ima tržište fotonapona za velike sustave E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 19:38

Velika Britanija postaje tržište jedne od najvećih fotonaponskih industrija zbog dobrih poticaja za solarnu energiju, o čemu smo već pisali.

Trenutačno ondje dominiraju veliki projekti, što sama vlada ne preferira, ali ni ne radi ništa protiv tog trenda. Samo u prvom kvartalu je instalirano 1,1 GW sustava, pri čemu je tri četvrtine sustava na tlu od čega je pola njih sa snagom većom od 10 MW. Samo 22% novih sustava je na krovovima.

Ukupno u Velikoj Britaniji ima skoro 4,46 GW solarnih sustava pri čemu samostojeći sustavi imaju udio od 47%. Solarni sustavi se tako razvijaju na potpuno drugačiji način nego u ostatku Europe gdje dominiraju  sustavi na krovovima. Sam razvoj je ponajviše potaknut solarnom strategijom koju je izdao Odjel za energiju i klimatske promjene u Londonu.

Strategija poziva na instalaciju 20 GW solarne energije u idućih 10 godina, a prema istoj će svaka javna zgrada dobiti solarni sustav. To je potaknulo optimizam na tržištu iako u samom dokumentu nema konkretnih prijedloga za poticaje, ali se isti spominju kao nužni. Tržište je krenulo u listopadu prošle godine kada je došlo do dogovora EU i Kine o cijeni fotonaponskih modula od kada je instalirano 1,54 GW sustava, pri čemu je 37% instalirano na jugozapadu Engleske, 26% na istoku i 20% na jugoistoku.

Ukupno bi ove godine trebalo instalirati 2,4 GW fotonaponskih sustava, od čega bi 1,5 GW trebalo biti na tlu. Rast bi se trebao nastaviti tokom nekoliko idućih godina, te bi trebao biti 2,5 do 3 GW godišnje do 2018. godine. Prema podacima je pet najvećih developera instaliralo čak 46% svih fotonaponskih elektrana.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     velika britanija      solarne elektrane      solarna energija      sustavi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?