Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Globalni trijumf solarne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 12 Svibanj 2014 20:12

Nakon dvije godine stagnacije je počelo rasti svjetsko tržište fotonapona prema analizi koju je napravila Međunarodna energetska agencija (IEA).

Prema preliminarnim procjenama je tokom prošle godine instalirano i spojeno na mrežu 36,9 GW solarnih elektrana. Iako službeni podaci IEA-e neće biti gotovi još par mjeseci, prvi podaci su se pojavili, te se procjenjuje da je tržište možda dostiglo 38 GW prošle godine, što je skoro 10 GW više nego 2012. i 2011. godine.

Azija drži najveći udio tržišta sa 59%, dok je Europsko tržište fotonapona palo na 10,3 GW sa 22 GW 2011. godine. Azijsko tržište je raslo čak 170%, a predvodi ga Kina sa instaliranom snagom od 11,3 GW. U Japanu je instalirano 6,9 GW, a u SAD-u oko 4,75 GW. U top 10 država po instaliranoj snazi prošle godine su čak četiri države iz regije Azija-Pacifik i to Kina, Japan, Indija i Australija.

U Europe pak tri države imaju veći udio proizvodnje električne energije iz fotonapona i to Njemačka sa 6,2%, Italija sa 7,8% i Grčka sa 5,8%. U Europi fotonapon ima udio od 3%, dok je ostatak svijeta na skoro 1% (0,85%). Sedamnaest država trenutačno ima instaliranu snagu veću od 1 GW.

 

Izvor: http://www.renewablesinternational.net

Tags:     solarna energija      globalni trijumf      Međunarodna energetska agencija      solarne elektrane      azija      europa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?