Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U Njemačkoj pada proizvodnja električne energije iz ugljena E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 10 Svibanj 2014 09:10

U zadnjih godinu dana je potrošnja teškog ugljena i lignita za proizvodnju električne energije u Njemačkoj pala unatoč tome što svi tvrde da zbog Njemačkog sve većeg prijelaza na obnovljive izvore energije raste potrošnja ugljena. Najveći gubitnik u sektoru je još uvijek plin.

Fraunhofer ISE je prošli tjedan objavio detaljnu analizu energetskog sektora za prvi kvartal ove godine koji je prema očekivanjima pokazao da proizvoidnja iz termoelektrana na ugljen pada.


Slika 1: Proizvodnja električna energije iz pojedinih izvora u Njemačkoj - usporedba prvi kvartal ove godine i prošle

Ukupno gledano je proizvodnja pala 7,6 TWh, pri čemu je 3 TWh manja potrošnja u domaćoj proizvodnji, a 4,6 TWh u izvozu električne energije što je najmanji iznos u izvozu od 2011. godine.

Rast proizvodnje iz vjetra i solara se čini malen na grafu, ali je ta razlika u postocima vrlo impresivna. U odnosu na godinu dana ranije vjetroelektrane su rasle 31,6%, dok je solar narastao čak 72,8%. To je ponajviše rezultat boljih vremenskih uvjeta, a ne zbog veće instlirane snage tih postrojenja.

S druge strane plinske elektrane nastavljaju s padom, te je od prvog kvartala 2011. godine sa 18,3 TWh plin pao na 10,8 TWh u prvom kvartalu 2014. godine. Ipak najveći kvartalni pad su imale termoelektrane na ugljen što pokazuje da solar i vjetar nakon vršne sve više pokrivaju i baznu proizvodnju električne energije koju drže termoelektrane na ugljen.

Tržišna cijena električne energije također nastavlja padati tako da je za baznu proizvodnju pala na 3,159 eurocenti po kWh u odnosu na 3,792 eurocenti po kWh prošle godine u travnju. Tržišna cijena vršne proizvodnje električne energije je također pala na 3,301 eurocenti.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      proizvodnja      električna energija      fraunhofer ise      vjetroelektrane      solar      termoelektrane      ugljen      plin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?