Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U 2013. godini smanjena ulaganja na svjetskoj razini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 29 Travanj 2014 11:46

Prošle je godine udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj elektroenergetskoj potrošnji zabilježio porast unatoč padu ulaganja za 14%, koja su ukupno iznosila 214,4 milijardi dolara. Prema istraživanju Global Trends in Renewable Energy Investment 2014 smanjenje od 35,1 milijardu dolara rezultat je pada cijena fotonaponskih sustava, te političkih nesigurnosti u mnogim zemljama.

Obnovljivi.comU izvješću, koje su izradili Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance, United Nations Environment Programme i Bloomberg New Energy Finance, stoji da su u 2013. godini obnovljivi izvori energije, isključujući velike hidrolelektrane, na svjetskoj razini činili 43,6% svih novih instaliranih elektrana, te se procijenjuje da bi bez njihovog udjela emisije CO2 bile za 1,2 gigatona veće. To je vrlo ohrabrujuća činjenica za daljnji razvoj, a sada je potrebno napraviti novu procijenu prioriteta ulaganja i mogućih kapaciteta za daljnju izgradnju, te unaprijediti vladine strukture, istaknuo je izvršni direktor UNEP-a, Achim Steiner.

Projekti velikih hidroelektrana imali su značajnu ulogu sa najmanje 20 GW novo instalirane snage, što je ekvivalent oko 35 milijardi eura ulaganja.

Kina je prošle godine prvi puta imala veća ulaganja u obnovljivu energiju nego Europa; ukupnim iznosom od 56 milijardi dolara zabilježila je pad od 6%, dok je Europa ulaganjima od 48 milijardi dolara zabilježila pad od 44%. S.A.D. je zabilježio pad od 10% (36 milijardi dolara), Indija od 15% (6 milijardi dolara), a Brazil čak 54% (3 milijarde dolara).

Snaga sunčanih elektrana na svjetskoj je razini zabilježila rast od 26%, sa 31 GW u 2012. godini na 39 GW u 2013. godini, iako su se ulaganja smanjila za 23%, sa 135,6 milijardi dolara na 104,1 milijardu dolara.

Obnovljivi izvori energije, isključujući velike hidroelektrane, činili su 8,5% ukupne svjetske proizvodnje električne energije u 2013. godini, što je povećanje u odnosu na 7,8% u 2012. godini .

 

Izvor: http://renews.biz/

Tags:     ulaganja      2013      hidroelektrane      sunčeva energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?