Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU objavila studiju Energy Efficiency – the first fuel for the EU Economy - How to drive new finance for energy efficiency investments E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 23 Travanj 2014 22:42

Grupacija financijskih institucija za energetsku učinkovitost (the Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG)) je objavila studiju pod nazivom Energy Efficiency – the first fuel for the EU Economy - How to drive new finance for energy efficiency investments.

Nova studija energetske učinkovitosti EEFIG-a ističe da se „nalazimo na prekretnici, s jasnim potencijalom investicija u energetsku učinkovitost kao ključnog pokretača konkurentnosti EU-a, gospodarske vrijednosti, inovacija i zapošljavanja u Europi.“

No, studija također navodi "nedovoljne javne i privatne investicije" u sektoru i upozorava da su, ako se ovaj trend nastavi, zemlje članice EU u opasnosti od neispunjenja ciljeva energetske učinkovitosti ne samo do 2020. godine, već i u dugoročnijem razdoblju.

Države EU-a složile su se glede poboljšanja rezultata energetske učinkovitosti za 20% u odnosu na projicirane razine korištenja postavljene 2005. godine. No, još nisu oko puta prema ispunjenju istoga.

Stoga će „poziv na buđenje“ vjerojatno biti sve jači, obzirom da je EEFIG krajem prošle godine zajednički zasjedao s Europskom komisijom i Financijskom inicijativom programa UN-a za okoliš (eng. United Nations Environment Programme Finance Initiative - UNEP FI).

EEFIG je inače uspostavljen kao trajna radna skupina Europske komisije, a članovi su javne i privatne financijske institucije kao što su BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KfW, Société Générale, EIB , EBRD, bankarske asocijacije i grupacije investitora, eksperti iz područja energetske efikasnosti, EK, UNEP FI i dr.

Predmetna studija predstavlja i tzv. „privremeno izvješće“ tj. prvi dio studije EEFIG-a za Europsku komisiju.

Tags:     energetska efikasnost      investicije      energetska učinkovitost      europska unija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?