Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Jeftini fotonapon potaknuo popriličan rast obnovljivog sektora prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 10 Travanj 2014 17:53

Sve niže cijene solarnih fotonaponskih sustava su bile glavni pokretač svjetske proizvodnje iz obnovljivih izvora energije prošle godine prema zajedničkom izvještaju Frankfurt School-UNEP Collaborating Center for Climate & Sustainable Energy Finance, United Nations Environment Program i Bloomberg New Energy Finance.

Tržišni udio obnovljivih je tako skočio na 8,5% u svjetskoj proizvodnji električne energije prošle godine, što je porast u odnosu na 7,8% 2012. godine. Ipak, jeftini fotonaponski sustavi zajedno sa nesigurnim poticajima su potaknuli pad ukupnih svjetskih čistih investicija za 14% na 214 milijardi dolara.

Prema izvještaju su obnovljivi izvori energije bili odgovorni za 43,6% novoinstaliranih elektrana u svijetu prošle godine, čime je spriječena emisija od 1,2 gigatona ugljičnog-dioksida u atmosferu. Pad cijena je potaknuo rekordnu instalaciju fotonaponskih sustava prošle godine koja je iznosila oko 38 GW.

Kina je prošle godine po prvi puta nadmašila Europu u investicijama u čiste tehnologije iako je i kod nje zabilježen pad od 6%. Kina je investirala 56 milijardi dolara naspram 48 milijardi u Europi, što je pad od čak 44%. Sjedinjene Američke Države su potrošile 36 milijardi dolara što je pad od 10% u odnosu na 2012. godinu. Nekoliko država je imalo rast investicija pri čemu prednjači Japan kojem su investicije rasle 80%, na čak 29 milijardi dolara.

Iako je plin iz škriljevca koji se počeo koristiti u SAD-u prozvan „prijelaznim gorivom“ u budućnost sa obnovljivim izvorima energije, izgleda da isti samo blokira investicije u čiste energije. Ta tehnologija je djelomično odgovorna i za poticajne nesigurnosti u SAD-u zbog čega padaju investicije u čistu energiju.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     obnovljivi izvori enrgije      izvještaj      solar      investicije      kina      europa      japan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?