Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EREC bankrotirao E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 12 Ožujak 2014 13:10

Na pomalo iznenađujući način je Europsko vijeće za obnovljive izvore energije (EREC) objavilo svoju likvidaciju na izvanrednoj skupštini koja je održana šestog ožujka i to zbog dugoročnog ugovora o zajmu. Gašenje EREC-a utječe i na nekoliko drugih obnovljivih organizacija koje se nalaze u istoj zgradi.

Prema obavijesti koju u cijelosti možete pročitati ovdje, glavni razlog za likvidaciju su velike obveze zbog zajma tri velike zgrade koje čine REH (Kuća za obnovljivu energiju - renewable energy house) unatoč više pokušaja da se sve zainteresirane stranke dogovore.

REH je otvoren 2006. godine, a cilj zgrade je bio promovirati održivu energiju, pri čemu je EREC bio glavni zakupac za sve tri zgrade sa potpisanim ugovorom do 2032. godine. To je bio rezultat prijedloga izazovnog projekta za koji se zalagao Princ Laurent iz Belgije. Cilj je bio pretvoriti 140 godišnju neoklasičnu zgradu u živuću promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.  Zbog toga je ironično da je, iako sam REH dobro posluje, ugovor o zajmu zgrade bio uzrok propasti organizacije koju REH u principu servisira, s time da im je mjesečna rata bila za trećinu veća od uobičajenih cijena najma, koje su pale tokom zadnjeg desetljeća.

Ova vijest dolazi u potpuno krivom trenutku pošto bi bez lobiranja EREC-a obnovljivi energetski sektor mogao izgubiti na snazi u odnosu na fosilna goriva i nuklearnu industriju. Gubitkom EREC-a se gubi i jedna organizacija koja je ujedinjavala cijeli sektor obnovljivih izvora energije i koja je zastupala zajedničke ciljeve.

EREC je radio vrlo dobar posao, te je popunio rupu pri objavljivanju pojedinih vijesti kao što je bila obavijest da većina EU članica neće postići svoj 2020 cilj za obnovljive izvore energije.

 

Izvor: www.erec.org

Tags:     erec      bankrot      brussel      eu članice      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?