Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Do 2050. godine 50% električne energije u Europi iz morskih obnovljivih izvora E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 17 Studeni 2010 14:03

Prema izvješću europske znanstvene zaklade Europa bi do 2050. godine mogla pridobivati 50% električne energije od morskih obnovljivih izvora. Pri tome se misli na: vjetroelektrane na moru, energiju dobivenu plimom i osekom, energiju dobivenu oceanskim strujama, iskorištavanje saliniteta, temperaturnih gradijenata, te pridobivanje biogoriva iz morskih algi.

Lars Horn, predsjednik Marine Board-a u europskoj znanstvenoj zakladi, izjavio je da je iskorištavanje morskih obnovljivih izvora još u ranoj fazi, ali postoji veliki potencijal. Cilj koji je zadan do 2050. godine vrlo je ambiciozan, ali i ostvariv ukoliko se izvrši dovoljno istraživanja, te ukoliko politika i industrija budu surađivale.

Ovi obnovljivi izvori zahtijevaju kontinuiranu potporu u istraživanju, i razvoj novih tehnologija, a značajan je i razvoj odgovarajućih protokola u praćenju stanja okoliša.

U izvješću su dane preporuke za Europu kako bi se ovaj cilj što prije ostvario, a neke od njih su: posebna financiranja kroz European Commission Framework Programme, sveobuhvatna procijena svih morskih obnovljivih izvora u Europi, buduća zajednička istraživanja sa koordiniranim istraživanjima između industrije i sveučilišta, razvijanje protokola praćenja stanja okoliša, te podrška europskog energetskog tržišta u razvoju pružanjem lokacija za testiranje. U izvješću se poziva i na uspostavljanje europske energetske morske mreže.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?