Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Karipski otoci krenuli na put prema obnovljivim izvorima energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 20:48

Karipske otoke je prošle godine posjetilo više od 25 milijuna turista, te je univerzalno smatran tropskim rajem, ali 40 milijuna ljudi koji žive tamo znaju da ta ljepota dolazi s cijenom, a radi se o ovisnosti o skupim, uvoznim fosilnim goriva za proizvodnju električne energije. To utječe na cijenu električne energije, na cijenu transporta, pa i na cijenu hrane.

Zbog toga su se udružili Instituti Carbon War Room i Rocky Mountain i osmislili projekt pod nazivom Stvaranje klimatskog bogatstva – Obnovljivi izazov za 10 otoka (Creating Climate Wealth – The Ten Island Renewable Challenge). Cilj je pokazati svjetu što se može napraviti, te biti primjer drugima u pogledu budućnosti obnovljivih izvora energije. Više od 10 Karispkih otoka odnosno država je potpisalo dogovor za stvaranje sigurne, pouzdane i isplative isporuke energije za svoje građane koja će biti u potpunosti obnovljiva. Dogovor su potpisali Antigua & Barbuda, Aruba, British Virgin Islands, Cayman Islands, Dominica, Grenada, Puerto Rico, San Andres (Colombia), St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent &  Grenadines, Turks & Caicos, i U.S. Virgin Islands.

Iako ovakvi otoci danas imaju visoke troškove energije, oni također imaju bogate lokalne izvore električne energije koji se trenutačno ne koriste u većoj razini. Cilj je premostiti te barijere te napraviti rješenja koja će privući investitore iz privatnog sektora. U prvoj fazi se fokusira na projekte u pet kategorija: škole, bolnice, turistički resorti, prijevoz i veliki obnovljivi sustavi.

Proces je počeo prošli tjedan na otocima Moskito te će postupak uskoro biti preslikan na mnoge druge otoke.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?