Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Niži troškovi električne energije u Njemačkoj samo uz 100% obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 06 Veljača 2014 23:21

Fraunhofer Institut je objavio istraživanje prema kojem bi električna energija za 20 godina mogla biti jeftinija nego danas uz pomoć energetske tranzicije u svim sektorima.

Fraunhofer je objavio novu studiju na Njemačkom prema kojoj obnovljivi izvori energije dobivaju cijenovnu bitku, ako ih bude 100% do 2050. godine. Osnovna ideja studije je vrlo jednostavna, te suprostavlja visoke početne troškove obnovljivih izvora energije i visoke troškove upravljanja elektranama na fosilna goriva. Konvencionalne elektrane se mogu gasiti, dok rastu instalacije obnovljivih izvora energije, čime se smanjuju troškovi pogona. Njemačka godišnje troši 83 miliijardi eura za uvoz energije iz fosilnih goriva.

Ako se Njemačka prebaci na 100% obnovljivih izvora energije troškovi upravljanja bi pali na 0 eura za 40 godina. Istraživači predviđaju da bi troškovi za primarnu energiju mogli biti manji nego sada između 2030. i 2035., ako se nastavi ovim putem, a nakon toga bi bili još niži.

Za to bi se moralo uložiti 300 do 380 milijardi eura u obnovljive izvore energije, pri čemu bi povrat novca bio oko 7% ukoliko cijene fosilnih goriva budu rasle kako se i predviđa (ukoliko ostanu iste povrat je 2,3%). Ova vizija uključuje električnu energiju, toplinu i transport do 2050. godine.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      obnovljivi izvori energije      troškovi      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?