Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pokrenuta kampanja u kojoj se traži da Facebook počne koristi obnovljive izvore energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 01 Rujan 2010 10:48

Korisnici Facebooka su pokrenuli kampanju u kojoj traže da ova društvena mreža počne koristiti obnovljive izvore energije za pogon svojih velikih servera.

FacebookPrema informacijama iz Greenpeace, preko 500.000 ljudi se priključilo protestu protiv namjere Facebooka da za svoj novi ogromni serverski centar koristi električnu energiju iz termoelektrana na ugljen.

Facebook ne želi otkriti koliko se točno električne energije potroši prilikom korištenja njihovog servisa kojega koristi 500 milijuna ljudi, ali neke procjene na temelju njihove sadašnje stope rasta govore o potrošenih 1,963 milijardi kWh električne energije u 2020. godine. To je tri puta više nego što koriste sada i više električne energije nego što zajedno potroše Francuska, Njemačka, Kanada i Brazil.

Facebook planira izgraditi najveći podatkovni centar na svijetu u Portlandu, SAD. I iako će taj centar koristiti neke od najučinkovitijh računala na svijetu, zbog same veličine ovog projekta isti će vjerojatno koristiti više električne energije nego mnoge zemlje u razvoju.

Objavili su i da će im energiju isporučivati Pacific Power koji 67% električne energije proizvodi iz termoelektrana na ugljen, a manje od 12% proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Kažu i da je pomno odabrana lokacija podatkovnog centra da bi se smanjila potreba za električnom energijom, te da već time Facebook smanjuje svoj utjecaj na okoliš, tj. proizvodnju CO2.

Ipak, Greenpeace je zatražio od Facebooka da potpuno prijeđu na korištenje obnovljivih izvora energije, jer su u jedinstvenoj poziciji da postanu lideri u pokretanju i promociji obnovljivih izvora energije zbog svog značaja i utjecaja koji imaju na današnji svijet.

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?