Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Škotski otok bi trebao uskoro postati energetski samoodrživ E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 31 Siječanj 2014 19:37

Škotski otok Eigg je jedan od najzelenijih otoka na svijetu i to ne samo zbog svog netaknutog zelenog okoliša.

Ovaj mali otok koji se nalazi pokraj sjeverozapadne obale Škotske ima veliki broj održivih strategija razvoja, a ovisno o vremenskim uvjetima do 90% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije. Otok ima instalirane solarne panele, vjetroagregate i hidroelektrane kojima pokriva skoro sve potrebe za energijom svojih stanovnika.

Elektroenergetska mreža vrijedna 2,64 milijuna dolara je puštena u pogon 2008. godine, te se rasprostire na 31 km2. Sama mreža je neovisna o elektroenergetskoj mreži Velike Britanije, a nije uspjela privući velike energetske tvrtke zbog visoke cijene električne energije koja je veća od cijena na kopnu. Stanovnici su ograničeni na 5 kW potrošnje u pojedinim trenucima, dok su tvrtke ograničene na 10 kW. Zbog toga stanovnici otoka energiju koriste na ekonomski najprihvatljiviji način.

Zbog svoje geografske lokacije i teških vremenskih uvjeta otok ima puno vjetra i solara, te sada ima besplatno grijanje na javnim mjestima. Stanovnici su sam otok kupili 1997.  godine od prijašnjeg vlasnika, čime je  otok postao prvi takve vrste na području Škotske. Cijela ideja je uspjela zbog činjenice da svaki stanovnik otoka ima pravo glasa pri instalaciji solarnih panela, vjetroagregata i drugih održivih mehanizama razvoja gospodarstva.

 

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     škotska      otok      eigg      energetsa neovsinost      solarni paneli      vjetroagregat      hidroelektrana
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?