Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Put oko svijeta solarnim vozilima E-mail
Autor Nives Jerkić   
Utorak, 16 Studeni 2010 23:18

16. kolovoza u Ženevi je započela utrka Zero Emission pod pokroviteljstvom programa za okoliš Ujedinjenih Naroda (UNEP, United Nation Environmental Program) koji predstavlja rješenja za mobilnost bez emisije štetnih plinova.

Utrka je duga oko 30.000 km, natječu se četiri tima koji će proći kroz 16 zemalja i preko 150 gradova, a završit će se 22. siječnja 2011. također u Ženevi. Cilj utrke je obznaniti da već postoji efikasna i održiva mobilnost za budućnost.

Zerotracer
izvor: www.zerotracer.com

Timovi su 12. studenog stigli u Vancouver u Kanadi, te nastavljaju dalje prema Meksičkom gradu Cancun.

Oerlikon Solar, glavni sponzor vozila Swiss Zerotracer na solarni pogon kaže da timovi, čiji je cilj obići svijet u 80 dana, iz Kanade preko San Francisca, Los Angelesa, Austina, Mexico Citija idu u Cancun.

Zerotracer
izvor: www.zerotracer.com

Trenutno vodeće vozilo Zerotracer koji radi pomoću solarne tehnologije tankoslojnog silicija, savršen je primjer kako električna vozila mogu biti zabavna za vožnju, poželjnog dizajna te sportskih performansi, a sve to bez zagađenja. Vozilo u koje stane dvoje ljudi, kombinacija je automobila i motocikla, sa ubrzanjem kraćim nego što ima Porsche 911 (ubrzanje od 0 do 100 km/h je 4,5 sekundi). Pri vožnji od 80km/h troši 4 kW energije. Ukupna težina vozila je manja od 80 kg.

Ova utrka odlično će demonstrirati da je mobilnost temeljena na solarnoj energiji ne samo moguća, nego  je već prikladna za svakodnevnu upotrebu.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     solarna vozila      put oko svijeta      zero emission      mobilnost budućnosti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?