Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prvi geotermalni sustav koji koristi magmu nalazi se na Islandu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 23:15

Islandski projekt za duboko bušenje (IDDP) je istraživao bušotine u potrazi za visokotemperaturnim geotermalnim resursima, a na jednoj od tih bušotina (Krafla na sjeveroistoku Islanda) se pojavila tekuća magma.

Srećom, projektni tim je uspio iskontrolirati izvor topline, te je sama bušotina u principu omogućila stvaranje prvog svjetskog geotermalnog sustava koji koristi magmu. Ovaj izniman uspjeh je objavio geološki profesor Wilfred Elders sa UC Riversidea u siječanjskom izdanju međunarodnih novina Geothermics.

Bušotina je napravljena u Krafli 2008. i 2009. godine, te je došla do tekuće magme na dubinama od 2.100 metara pri temperaturama od 900 do 1.000 stupnjeva celzijusa. IDDP je surađivao sa Islandskom Državnom elektroprivredom (operatorom geotermalne elektrane Krafla) kako bi istražio bušotinu sa ciljem da potencijalno dođu do magme. Jedini drugi zabilježeni slučaj dostizanja magme se dogodio na Havajima 2007. godine.

Projektni tim je uspio nadmašiti svjetski rekord za geotermalnu toplinu kada su dobili visokotemperaturnu paru na temperaturama od 450 stupnjeva celzijusa, što je u ovom slučaju dovoljno za instaliranu snagu od 36 MW. Ukupna instalirana snaga geotermalne elektrane Krafla je 60 MW. Sama bušotina je bila zatvorena 2012. godine, ali se planira izbušiti nova ili obnoviti postojeća.

Geotermalna energija je obnovljivi izvor energije koji nema emisija jer kao nusprodukt procesa izlazi jedino para. Geotermalna energija pokriva 65% Islandskih potreba za električnom energijom.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     geotermalni sustav      island      magma      iddp      bušotina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?